Затлъстяването при децата е истински здравословен проблем, защото е рисков

...
Затлъстяването при децата е истински здравословен проблем, защото е рисков
Коментари Харесай

Децата с наднормено тегло са по-застрашени от деменция

Затлъстяването при децата е същински здравословен проблем, тъй като е рисков фактор за сърдечносъдови болести в зрелост. Децата със затлъстяване са изложени на нараснал риск от развиване на хипертония и диабет вид 2 както в детството, по този начин и в зрелост. Хипертонията е главният сърдечносъдов рисков фактор, а сърдечносъдовите болести са първата причина за гибел в света.

Наднорменото тегло в детска възраст не е обвързвано единствено с по-висок риск от инфаркт или инсулт след това. Ново изследване е открило връзка сред затлъстяването в ранна възраст и развиването на деменция в зрелост.

Известно е, че децата, които развиват мускулна мощ, добра кардиореспираторна форма и устойчивост посредством спорт, имат по-добро здраве в зрелост. По-добрата форма при възрастните също е обвързвана с по-нисък риск от развиване на деменция по-късно в живота. Въпреки това директната връзка сред детското затлъстяване и риска от деменция не е била ясно проучена.

Това е първото изследване в света, което е анализирало въздействието, което физическото положение на детето оказва върху когнитивните качества - памет, потенциал за учене и решение на проблеми в междинна възраст.

За тази цел откриватели от Университета Монаш са наблюдавали 1200 участници в продължение на повече от 30 години.

Анализирайки резултатите, откривателите са открили, че децата с най-високи равнища на кардиореспираторна и мускулна форма и по-ниско приблизително съответствие на талията към ханша имат по-високи резултати в зрелост при проби за скорост на обработка на информацията и внимание, както и за световна когнитивна функционалност. Въпреки това възрастните, които са били със затлъстяване като деца, са имали по-лоши резултати при когнитивните проби и затова по-висок риск от деменция в по-зряла възраст.

Обикновено свързваме деменцията с доста преклонна възраст, само че това не е тъкмо по този начин. Очевидно признаците се ускоряват с годините, само че в мозъка настъпват промени доста по-рано. Така на 50-годишна възраст може да се появят към този момент първите признаци на загуба на когнитивни качества, написа puls.bg.

Когато приказваме за знание, имаме поради способността ни да помним, мислим, разсъждаваме, поддържаме връзка и решаваме проблеми. С годините мозъкът остарява и е обикновено да има някакво когнитивно утежняване, само че типичното за възраста утежняване няма общо с деменцията. Всяка година в света се диагностицират повече от 7 милиона нови случая на деменция.

До 2050 година се чака разпространяването на деменцията да нарасне със 116% в развитите страни и с 264% в останалите държани.

Все още няма ефикасни медикаменти за лекуване на деменция, само че е известно, че съвсем 40% от диагнозите на деменция в международен мащаб могат да бъдат избегнати или забавени посредством модифициране на рисковите фактори като метод на хранене и физическа интензивност. Добрите привички на живот би трябвало да се ползват от детството, с цел да живеем по-дълго и по-здравословно. Заседналият метод на живот и диетата, богата на мазнини и захари, благоприятстват затлъстяването, а това усилва риска от диабет и висок холестерол. Високите равнища на глюкоза и липиди в кръвта са нездравословни освен за здравето на сърдечносъдовата система, само че и са доста нездравословни за мозъка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР