Засипаха с критики проекта за промяна в Конституцията, внесен от

...
Засипаха с критики проекта за промяна в Конституцията, внесен от
Коментари Харесай

Засипаха с критики проекта на промяна на Конституцията

Засипаха с рецензии плана за смяна в Конституцията , импортиран от ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи. Критиките пристигнаха както от представители на институции - обект на измененията, по този начин и на съсловни магистратски организации, по този начин и от президентството и неправителствени организации.

Законопроектът бе импортиран от 166 народни представители от парламентарните групи на .

Днес се организира първото съвещание на парламентарната комисия, ръководена от депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков. Заседанието стартира в 15 часа и продължава повече от 4 часа.
 Висш съдебен съвет не хареса измененията в Конституцията
Висш съдебен съвет не хареса измененията в Конституцията

А и не било редно измененията да се вършат от Обикновено национално заседание

Още първоначално Радомир Чолаков анонсира, че едно изменение на Конституцията не може да се подчинява на конюнктурни съображения и тясно партийни ползи и прикани да бъдат изоставени всевъзможни партийни разсъждения. Обърна се и към народните представители, които ще вземат решение през днешния ден, а след 10-15 години " би трябвало да заварят естествена страна " и без да са в Народното събрание.

Председателят на Комисията съобщи и че когато се гласоподава планът за промени в Конституцията на първо четене в петък, гласовете в поддръжка за промени в Основния закон ще са 166 гласа и няма по какъв начин да са 180 гласа - измененията няма да минат през бърза писта . Ако планът събере над 160 гласа, то предложенията за промени сред първо и второ четене ще се обсъдят не по-рано от 2 и не по-късно 5 месеца.

По думите му, в случай че партиите се обединят за 2 месеца ще се върви по метода за най-малкото общо кратно - да се върви бързо по главните промени в Конституцията. Упражнете цялото си въздействие и поискайте 5 месеца , прикани Чолаков към края на съвещанието съсловните и гражданските организации, които участваха и взеха отношение по отношение на плана за промени в Конституцията.

Депутатите от ПП/ДБ Никола Минчев и Надежда Йорданова показаха заложените промени в законопроекта. С препоръчаните промени в Конституцията вносителите имат следните цели:

- Гарантиране на независимостта на съда и отчетност на прокуратурата;

- Разделяне на Висш съдебен съвет на два обособени органа, като се основава Прокурорски съвет. Предвижда се болшинство на професионалната квота във Висш съдебен съвет. Осем от общо 15 члена следва да се избират директно от съдиите; Петима от Народното събрание като шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са членове по право във Висш съдебен съвет. Предвидено е ограничаване в състава на органа.

- Реформата на прокуратурата, която да подсигурява нейната отчетност и успеваемост - лимитират се пълномощията на основния прокурор, ограничение на функционалностите на прокуратурата в наказателното произвеждане, вкарва се детайл и на децентрализация в прокуратурата;

- Укрепване на правата на жители посредством достъпа до конституционно правосъдие;

- Укрепване на парламентаризма в България и Народното събрание да не се разпуска при предварителни парламентарни избори и да не заседава в интервала на предизборна кампания; Предлага се и смяна в метода на назначение на служебния кабинет - президентът да има право на избор всред избран брой лица, по-експертен темперамент, тъй че служебният кабинет да се концентрира върху провеждането на изборите, без да се намесва в предизборната акция.
 Славов не се отхвърля измененията в Конституцията да минат до края на годината
Славов не се отхвърля измененията в Конституцията да минат до края на годината

На база на мнението на Венецианската комисия ще намерим уравновесен модел

Първото изявление пристигна от Емилия Друмева от правния екип на президента . Тя не е съгласна с измененията в статута на служебното държавно управление с мотив, че служебният кабинет е предопределен да обслужва конституционният парламентарен модел. Няма потвърдена нужда за смяна статута на служебното държавно управление, посочи тя.

Според нея измененията в Конституцията следва да се вършат единствено с Велико Народно заседание, тъй като засягат ядрото на формата на държавното ръководство.

За основния прокурор и механизма за назначение и освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, проф. Друмева уточни, че с това предложение статута на тримата огромни се приравнява на едни административни ръководители. Тя не е съгласна и с намаляването на мандатите им на 5 години.

Проф. Друмева поддържа концепцията за ограничение пълномощията на основния прокурор, както и предлагането да има самостоятелна конституционна тъжба в Конституционния съд.

За разделянето на Висш съдебен съвет на два независими съвета , тя уточни, че отсъствието на пленума в сегашните оферти се отклонява значително от същността на самата правосъдна власт.
 Пак нямало смисъл Румен Радев да демонстрира своя план за Конституция
Пак нямало смисъл Румен Радев да демонстрира своя план за Конституция

Александър Маринов: това „ враждебно болшинство “ нямало и да обърне внимание

Представляващият конституционните промени в частта за правосъдната власт. Той се разгласи срещу разделянето на Висш съдебен съвет на два обособени органа.

Заместник-главният прокурор Мария Павлова настоя първо за необятен спор по тематиката за измененията в Конституцията. Част от направените оферти не са съобразени в Конституционния съд и не могат да бъдат признати от Обикновено Народно заседание, сподели Павлова. Според нея, в случай че Висш съдебен съвет бъде разграничен на два обособени органа, ще има по-раздута администрация.

Тя смята за недомислена смяна да се ограничи правото на основният прокурор да сезира Конституционния съд. Според Павлова липсват съществени претекстове за изменението на Конституцията.

Елена Каракашева , заместник-главен прокурор при Върховната административна прокуратура (ВАП), прикани депутатите да не лишават опцията на прокуратурата да пази публичния интерес.

" Правосъдие за всеки " , които бяха съществени поддръжници на ПП/ДБ за промени в Конституцията, само че още преди внасянето на законопроекта, обявиха, че виждат " тежки взаимни отстъпки в сглобкат а. "

Тежките взаимни отстъпки са от потребността да се съберат 166 подписа, само че те водят до извода, че нещо ще се промени, само че де факто никаква смяна няма да настъпи ". Думите са на ръководителя на гражданската организация " Правосъдие за всеки " Велислав Величков. Той прикани планът да не се приема, да се отдръпна и да се върне на вносителите.

Част от концепциите в плана не са български, а идват от Венецианската комисия, продължи да подлага на критика той, като въпреки всичко регистрира, че в случай че планът за промени в Конституцията се одобри, сред първо и второ четене би трябвало да се седне и да се работи текст по текст .

Велислав Величков е срещу основният прокурор да управлява прокурорския съвет във Висш съдебен съвет. Главният прокурор би трябвало да е представителна фигура, да издава методически инструкции, само че да се ограничи мощно надзорът за правда и въздействието, което има, с цел да няма още от същото, настоя той.

От " Правосъдие за всеки " упорстват и за критерии за допустимост по отношение на самостоятелната конституционна тъжба.

" Правосъдие за всеки " видяха алената писалка на ГЕРБ и Движение за права и свободи в конституционните промени

Късат съглашението с ПП/ДБ за плана за смяна на Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР