Още информация оповестиха от Антикорупционния фонд (АКФ) във връзка проекта

...
Още информация оповестиха от Антикорупционния фонд (АКФ) във връзка проекта
Коментари Харесай

АКФ с още данни за Вълка в Павликени в очакване на съдебното решение

Още информация оповестиха от Антикорупционния фонд (АКФ) във връзка плана на компанията " Петрургия " на Румен Гайтански - Вълка за създаване на огромен инсинератор в региона на село Върбовка в община Павликени. Преди към месец се организира съвещание на Върховния административен съд (ВАС) по проблема. От проверяващата неправителствена организация декларират, че с поддръжка от управляващите Гайтански се приближава до построяването на най-големия инсинератор за отпадъци в България.

От АКФ акцентират, че се планува да бъде издигнат голям инсинератор, който ще може да изгаря отпадъците на всички обитаеми места в България. Според организацията, въпреки планът да е обвързван с опасности от съществени замърсявания, през годините той притегля мъчно обяснима поддръжка от локални и национални управляващи, която от време на време минава и границите на закона. От Антикорупционния фонд показват, че Румен Гайтански желае да построи най-големия инсинератор на отпадъци в България в една от най-плодородните елементи на Дунавската низина

От АКФ разкриват детайлности по проблема във. Представят и развиването на случая през годините.

През 2013 година " Петрургия " получава концесия за рандеман на базалт край Върбовка. За повече от 10 години концесията не се развива , като и досега там не се добива базалт. През 2020 година компанията показва ново капиталово предложение - произвеждане на каменна вата от добивания от концесията базалт. Предвижда се производството напълно да се зарежда с сила от " личен енергоизточник " - инсинератор на отпадъци. Капацитетът на планувания инсинератор го прави най-големия в България. Следват цивилен митинги в Павликени.

" Изграждането на инсинератор с подобен потенциал не е нито локален, нито районен въпрос. Това е народен проблем , защото ще докара до скупчване на всички проблеми, свързани с отпадъците в България на едно място ", счита Данита Заричинова, еколог и член на Експертния екологичен съвет към Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново, разглеждал плана.

Проектът планува оборудването да работи непрекъснато и да изгаря 1160 тона RDF (гориво от отпадъци) на ден или 423 хиляди тона на година. Количеството съвсем се равнява на отделяното от всички обитаеми места в България - 430 хиляди тона. Статистиката е предоставена от вложителя в Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС).

" Огромният потенциал на енергоизточника повдига подозрения за това каква в действителност е същинската бизнес концепция , която " Петрургия " желае да осъществя при Върбовка. Дали производството на каменна вата не служи като заслон за основаването на най-големия сметопреработващ център на България и Балканите ", разяснява старши правният консултант в АКФ Лора Георгиева.

От Антикорупционния фонд показват, че податки за такива подозрения дава и профилът на вложителя. Отбелязват, че от 90-те години на предишния век отпадъците са съществена част от бизнеса на притежателя на " Петрургия " - Румен Гайтански. От организацията допълват, че свързани с него компании са ангажирани със сметосъбирането и извозването на отпадъците в доста квартали на София и градове в страната.

" Още по-притеснително е, че реализирането на плана на " Петрургия " до село Върбовка постоянно се движи на ръба на закона и с мъчно обяснима поддръжка от страна на локални и национални управляващи ", декларират от АКФ. Като образец показват преценката на РИОСВ-Велико Търново, че не е нужно " Петрургия " да показа нова екологична оценка поради изменението на профилирания организационен проект за обекта от 2013 година, макар че той е претърпял фундаментални промени - обектът за рандеман на базалт се трансформира, към този момент включвайки терен за произвеждане на каменна вата и апаратура за произвеждане на електрическа енергия посредством изгаряне на RDF гориво. От организацията акцентират, че този развой крие голям брой характерни опасности от замърсявания на въздуха, водите и почвите, само че все пак Регионална инспекция за опазване на околната среда приема, че с измененията " няма възможност да се окаже доста негативно влияние върху околната среда и човешкото здраве ". Преди да постанови решението си, екоинспекцията на два пъти изискала и получила мнение от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) във Велико Търново, че " информацията, която вложителят е подал, не е задоволителна, с цел да се заключи дали планът е рисков за човешкото здраве и околната среда ".
 АКФ подозира, че институции подпират плана на Вълка за инсинератор до Павликени
АКФ подозира, че институции подпират плана на Вълка за инсинератор до Павликени

Върховният административен съд заседава през днешния ден по проблема

Подобни неналичия имало и в Доклада за оценка на въздействието за околната среда на плана , показан от вложителя в края на 2021 година От него не ставало ясно по какъв начин ще се действа с остатъците от горенето на отпадък, които съгласно производителя на инсталацията ще са най-малко от 19% от цялото изгаряно количество, или над 220 тона на денонощие. " Няма къде да бъде извозван и третиран този рисков боклук. За цяла Северна България има две депа за рискови боклуци - в Севлиево и Силистра. Техният потенциал ще се запълни за 4 месеца ", смята Пенчо Пандъков , еколог, хидробиолог и член на разгледалия плана Експертен екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда. Инвеститорът не предвиждал и благонадежден механизъм за мониторинг на нездравословните излъчвания в атмосферата и по-конкретно на устойчивите органични замърсители диоксини и фурани, които потвърдено се образуват при горенето на твърди боклуци.

Сериозни неясноти имало във връзка с използването и опазването на водите. " Има предпоставки да се заустват мощно отровни отпадни води, част от тях с примеси от дънната пепел и дънните шлаки. Под точката на заустване на отпадните води има доста обитаеми места ", изяснява Пандъков.

От АКФ показват, че макар липата на гаранции за здравето на жителите община Павликени на няколко пъти се намесила интензивно, с цел да улесни реализирането на плана, постоянно в нарушаване на закона. Например по предложение на кмета Емануил Манолов Общинският съвет решил да продаде на компании на Румен Гайтански 63 декара общинска земеделска земя по член 19 от Закона за собствеността и използването на аграрни земи, която по закон не може да се продава. От Антикорупционния фонд сигнализират и за евентуален спор на ползи кметът на Павликени във връзка с кмета на Павликени , под чиито директен контрол е цялата административна активност по капиталовото предложение на компанията " Петрургия ", в която сестра му работи като " Организатор стопанска активност " от 4 май 2020 година до 1 февруари 2022 година В този интервал кметът внесъл 5 от предложенията си, с които се спомага за реализацията на плана на " Петрургия ". В свое обществено изявление Манолов декларирал, че точно той е предложил на вложителя да назначи сестра му като " подобаващия човек за тази работа. "

От АКФ акцентират, че тези обстоятелства са обществено известни, само че все пак антикорупционната комисия не открива спор на ползи в дейностите на кмета на Павликени. " Извън полезрението на КПКОНПИ остава даже и това, че на първия първия Експертен екологичен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново, на 31 януари 2022 година, когато се взема решение ориста на предлагането на " Петрургия ", община Павликени, представлявана от зам.-кмета, гласоподава в негова поддръжка ", показват още от организацията. Гласуването на съвета съвпаднало с последния работен ден на сестрата на Емануил Манолов в " Петрургия ". Заседанието траяло 8 часа, като мъчно било взето решение в интерес на вложителя - с 9 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 " въздържал се ".

От Антикорупционния фонд означават, че след оглавяването на Регионална инспекция за опазване на околната среда от нов шеф, на 24 април 2023 година се е провело ново съвещание на Експертния екологичен съвет. Инвеститорът не показал посочените от РЗИ спомагателни нужни документи , а болшинството от членовете на съвета дали своят вот " срещу " капиталовото желание. На 28 април 2023 година шефката на Регионална инспекция за опазване на околната среда Мая Радева постановила решение, с което не утвърждава желанието на вложителя, заради сериозните евентуални въздействия върху атмосферния въздух, водите и почвата и неналичието на съответни ограничения за ограничение на негативното влияние и за реакция при екологични замърсявания. Решението цитира мнението на шефа на РЗИ от август 2022 година, съгласно което " информацията в ДОВОС на вложителя е непълна и неточна ", оценката на здравния риск не обгръща всички аспекти и " не потвърждава по безапелационен метод неналичието на здравен риск за популацията, нито предлага ефикасни ограничения за понижаване на негативното влияние ". Отрицателно мнение има и от министъра на опазването на здравето. В него се регистрират липса на данни за съответна оценка на здравния риск, незадоволителни ограничения за попречване на отрицателното влияние, липса на оценка на кумулативния резултат от предлагането. Посочва се, че " опазването на човешкото здраве е народен приоритет, който стои над ползите на обособените жители или икономически субекти ".

" Инвеститорът обаче стартира правосъдна борба, с цел да преодолее негативните мнения и да си обезпечи реализирането на плана. За момента " Петрургия " наподобява победител в тази борба ", означават от АКФ. През юли 2023 година Емил Желев, досегашен арбитър в закрития Специализиран углавен съд и сегашен арбитър в Административен съд - София област, анулира негативното решение по оценката на въздействието върху околната среда на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда. От неправителствената организация акцентират, че делото е прегледано небрежно, а претекстовете за анулацията на решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда са несъстоятелни.

Директорът на екоинспекцията във Велико Търново и сдружението на жители от община Павликени " Ти решаваш " апелират пред Върховен административен съд решението на Административен съд - София област. Първото съвещание по делото се организира на 15 април 2024 година.

През февруари 2024 година Върховният се е произнесел в интерес на " Петрургия " по различен проблем като е удостоверил решението на Административния съд във Велико Търново, че не е нужна нова оценка на промени организационен проект на обект Върбовка, макар забележителните промени в капиталовото предложение.

" Предвид постановените досега решения на административните съдилища, се притесняваме, че има огромна заплаха Върховният административен съд дефинитивно да се произнесе в интерес на вложителя. С това би бил разчистен пътят пред плана за инсинератор за горене на боклуци в община Павликени, макар неколкократно изразеното отвращение на болшинството локални жители и макар документираните екологични и здравни опасности, свързани с реализацията му. Предвид изключителния публичен интерес, ще продължим да следим случая и да осведомяваме обществеността за решенията на институциите, които повдигат подозрения ", разяснява Бойко Станкушев , шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР