След оспорван дебат, на днешната сесия на Общинския съвет бе

...
След оспорван дебат, на днешната сесия на Общинския съвет бе
Коментари Харесай

Забраняват движението с електрически превозни средства в пешеходните зони

След оспорван спор, на днешната сесия на Общинския съвет бе решено с болшинство да влезе в действие възбрана за придвижване на самостоятелни електрически транспортни средства в пешеходните зони на Русе. Ограничението се отнася до паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предопределени единствено за пешеходци, както и в границите на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони.

С импортираното предложение се добавя наличието в Наредба 18, която регламентира условията, свързани с придвижването на транспортните средства за общо прилагане в град Русе. Добавеният текст включва изключение за пешеходци при придвижване посредством побутване на самостоятелни електрически транспортни средства.

„ Електрическите транспортни средства ни оказват помощ в битката с мръсния въздух. Нашата основна цел е да регламентираме тяхното придвижване, а не да го забраняваме поради няколкото извършители на публичния ред. Контрол към този момент се прави – и с камери, и на терен, като вследствие на диалози с ОД на Министерство на вътрешните работи от предишния месец към този момент има няколко арестувани електрически транспортни средства “, съобщи кметът Пенчо Милков. Той добави, че не е регламентирано общински служители на реда да постановат санкции по Закона за придвижване по пътищата, с изключение на за погрешно паркиране.

Гласуваното решение е подбудено от изчезналата уредба в настоящото законодателство, която следва да обезпечи безвредното напредване на лицата с самостоятелни електрически транспортни средства (електрически тротинетки). Липсата на ясни правила при потреблението на самостоятелни електрически транспортни средства е причина за настъпването на пътни произшествия, застрашаващи здравето и живота на уязвимите участници в придвижването.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР