Засилване на търговско-икономическите взаимоотношения и смекчаване последствията от COVID-19 беше

...
Засилване на търговско-икономическите взаимоотношения и смекчаване последствията от COVID-19 беше
Коментари Харесай

Нова турска инвестиция в България ще осигури до 400 нови работни места

Засилване на търговско-икономическите взаимоотношения и намаляване следствията от COVID-19 беше тематиката на диалог сред министъра на стопанската система Лъчезар Борисов и турския дипломат Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Двете страни реализираха съглашение за осъществяване на сесия на смесената българо–турска междуправителствена комисия при започване на есента, която би могла да бъде съпроводена с бизнес конгрес, в случай че епидемиологичната конюнктура разреши това. Икономическият министър и турският дипломат бяха единомислещи, че макар спада в комерсиалните взаимоотношения за първото и второто полугодие, данните не са притеснителни и България и Турция не престават да се радват на интензивно икономическо съдействие.

В поддръжка на тези думи Н.Пр. Айлин Секизкьок посочи, че вместо да понижат производството си, доста турски компании даже са разширили активността си по време на пандемията. Тя също по този начин осведоми за идна нова инвестиция в България, която се чака да разкрие до 400 нови работни места.

Министър Борисов и Н.Пр. Айлин Секизкьок си пожелаха цялостно възобновяване на стопанската система идната година и набелязаха още търговски цели, по които да работят взаимно.

За първото тримесечие на тази година Турция е на пето място в българския експорт с дял от 6.6% /след Германия, Румъния, Италия и Гърция/ и на пето място във вноса с дял 6.4% /след Германия, Русия, Румъния и Италия/.

Стокообменът е бил за 993.6 млн. евро, което значи спад от 5.2% по отношение на същия интервал на предходната година.

През първото тримесечие на 2020 година Турция е преди всичко по брой пътувания на български жители. Общото 244 489 туристи са посетили южната ни съседка. В същото време 143 988 индивида от Турция са били у нас.

Южната ни съседка е измежду предпочитаните туристически пазари и сътрудници на страната ни. През предходната година общият брой на туристическите визити от Турция е близо 649 хиляди. Тя е топ дестинация и за българските жители.

В туризма обаче има още някои рестриктивните мерки, които не са преодолени и двете страни страдат от това. Интересът на турските туристи към България продължава да е доста огромен, те познават добре страната и желаят да я посещават повече, безапелационна бе дипломат Айлин Секизкьок преди няколко дни при срещата си с министъра на туризма Марияна Николова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР