Защо трябваше да се оказва такава чест на един автократ?

...
Защо трябваше да се оказва такава чест на един автократ?
Коментари Харесай

Ердоган в Берлин: едно не обикновено държавно посещение

Защо трябваше да се оказва такава чест на един автократ? В Берлин турският президент Реджеп Ердоган беше посрещнат с държавни почести. Едно малко работно посещаване би било доста по-подходящо в тази ситуация.

Не, това не е нормално държавно посещаване. Очевидно немският президент и немското държавно управление се надяваха, че искра и духова музика ще съумеят да закрепят лекото разведряване в двустранните връзки. Да, Ердоган с наслада приема военните почести и банкета в своя чест, само че посланието, което насочва към своите последователи в Турция си остава едно и също към този момент от месеци, в случай че не и от години: Не позволяваме германците да ни разиграват, тъй като държавното управление в Берлин закриля врагове на Турция.

Тъкмо в седмицата, през която Ердоган поема на публично посещаване към Германия, Турция връчва на Берлин лист с имена на хора, които Германия, в случай че нямала нищо срещу, трябвало да ѝ съобщи. В листата попада и известният публицист Джем Дюндар, добре прочут критик на турското държавно управление, който живее в заточение в Германия. Него Ердоган, естествено, упреква в шпионаж и агитация. Гротескно нахалство! Турската страна публично заплашва, че ще анулира конференцията на Ердоган с немската канцлерка, в случай че взе участие и журналистът Дюндар. И това се случва посред Берлин, в самото канцлерство! В последна сметка Дюндар непринудено се отхвърля, с цел да предотврати ескалацията. Тоест, босфорският автократ взема решение надали не по своя воля кой в Берлин какви въпроси да му задава. Не е за поверие!

Германците са срещу такова посрещане

Германското държавно управление и Президентството заплануваха това публично посещаване в несъгласие с еднопосочното въодушевление измежду немското население. Във всички допитвания на тематика Турция и Ердоган германците показват едно ясно мнение: Добре, дано беседваме, дано поддържаме контакт – само че на ясна отдалеченост! В този смисъл беше неубедителна реакцията на Ангела Меркел в отговор на листата, изпратен от Турция: тя се опита да се измъкне и да омаловажи обстановката, както прави постоянно, когато ситуацията е напечено. А таман вечерта, когато се популяризира новината за този лист и нито един представител на турската делегация не я опроверга, Ердоган седеше паралелно с немския президент на една маса с кристални чаши и ленени салфетки.

А хората извън, на улицата, са раздразнени от напъните, които се поставят за властника от Анкара: снайперисти на всеки покрив към канцлерството и хотел „ Адлон ", изпозатворени улици. Такова се случва единствено при визитите на американския президент, на английската кралица и на папата. Като вземем всичко вкупом – конференцията, формалния прием и ограниченията за сигурност – получава се обща картина, която ни кара да се замислим: Чакай в този момент, не можеше ли и малко по-скромно?

Защо не работно посещаване?

Между Ердоган и Меркел, сред Германия и Турция има доста съществени тематики за разискване. В момента, поради хилавата турска стопанска система, Ердоган има потребност от германците доста повече, в сравнение с те от него. Ако го кажем напълно ясно и от прагматична позиция: в тази ситуация доста по-подходящо щеше да бъде едно по-кратко, работно посещаване. /БГНЕС

-------------

Йенс Турау, " Дойче Веле ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР