Защо православният свят е равнодушен към съдбата на Света София,

...
Защо православният свят е равнодушен към съдбата на Света София,
Коментари Харесай

Остава ли равнодушен православният свят към съдбата на Света София?

Защо православният свят е безучастен към ориста на " Света София " , разяснява съветският вестник “Независимая газета “ в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
Турският президент Реджеп Ердоган възнамерява на 15 юли да извърши първата молитва от съвсем 100 години в Света София. За 2 юли е планувано съвещание на Държавния съвет (най-висшия съд) на Турция, по време на което се чака анулация на решението на държавното управление от 1934 година да трансформира този монумент на историята и културата в музей. За в миналото една от най-големите християнски църкви към този момент са закупени килими в стила на ерата на султан Мехмед II, който през 1453 година превзема Константинопол и трансформира катедралата в джамия, добавяйки към нея четири минарета. На 29 май, както и предходните години, в Света София е прочетена сурата на Корана Ал-Фатах („ Победа “) в памет на завладяването на Византия.
Вселенският патриарх Вартоломей уверено осъди тези проекти на 30 юни. „ През 2016 година изпратихме писмо до тогавашния началник на религиозните въпроси и изразихме своята угриженост по отношение на смяната в статута на Света София “, сподели предстоятелят на Вселенската патриаршия, която се счита за нравствен правоприемник на Византийската империя.
" Този храм не би трябвало да е причина за спора сред двата народа. Той принадлежи освен на страната, която е притежател на паметника, само че на цялото човечество. Турският народ е задължен да подчертае универсалната стойност на този монумент.  Света София като музей служи като място и знак на среща на културите, солидарността и взаимното схващане сред християнството и исляма. Превръщането на катедралата в джамия ще настрои милиони християни по света против исляма ", заплаши патриархът. Предишния ден главата на Константинополската черква в резиденцията му в Истанбул бе посетен от посланика на Съединени американски щати в Турция Дейвид Сетерфийлд. Американците евентуално са дали обещание дипломатическа поддръжка на Вартоломей и по този метод окуражиха духовния лидер, който се опасява непосредствено да приказва срещу турските управляващи, от които зависи.
Но какво да кажем за останалия свят? Гърция беше първата, която се опълчи на смяната на статута на някогашната византийска катедрала. Атина и Анкара си разменяха сурови изявления по този въпрос. Гръцкото външно министерство назова четенето на Корана в музея недопустимо, припомняйки, че някогашната катедрала е обект на международното завещание на ЮНЕСКО. „ Това е въпрос на суверенитет. Гърците се намесват, като че ли Константинопол и Света София са на тяхна територия. Атина не може да ни дава заповеди и ние няма да създадем нищо, което не можем да разбираем “, отвърна турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Гърците бяха подкрепени от арменския патриарх на Константинопол Саак II Машалян и американския дипломат за интернационална религиозна независимост Сам Браунбек. В същото време католическите епископи на Турция дадоха обещание да не пречат на проектите на държавното управление. „ Ние сме черква, лишена от юридически статут, и по тази причина не можем да даваме препоръки по отношение на вътрешните работи на тази страна. Въпреки че бихме желали Света София да продължи да бъде музей, ние не можем да се намесим или даже публично да изразим своето мнение по отношение на решение, което се отнася извънредно за Република Турция “, обявиха на конференцията католическите епископи на страната.
Коментирайки проектите на Турция Митрополит Иларион (Алфеев), ръководител на отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква (РПЦ) съобщи: „ Всеки опит за смяна на настоящия статут на " Света София "... ще докара до нарушение на нежните междуконфесионални и междурелигиозни салда, които са се развили досега “.
„ Разбира се, това е доста неприятно решение и е пестник в лицето на цялото православие и цялото християнство. Православните християни в Турция след рухването на Константинопол, уви, нямаха и нямат никакви права върху тази реликва, само че за нас опасността да се анулира постановлението на Ататюрк и да се трансформира " Света София " в джамия е доста сензитивна, тъй като историята на кръщението на Русия е тясно обвързвана с този неповторим монумент. Това е повода за реакцията от Руската черква, напълно публично изразена в думите на митрополит Иларион. И знаем, че доста православни християни в разнообразни страни по света са приели думите му със състрадание и признателност “, изясняват външния отдел на Руската православна черква. Въпреки това към момента не е издадено съответно синодално изказване по този въпрос - за разлика от обстановката в Черна гора, където управляващите развиват спор със сръбската черква. В РПЦ неналичието на твърда позиция към Света София не е обвързвана с спиране на евхаристийното общение с Цариградската патриаршия поради Православната черква в Украйна (ПЦУ).
Ръководителят на интелектуалния клуб " Катехон " Аркадий Малер в диалог с НГ акцентира: „ Поетата от Русия задача на Третия Рим би трябвало да способства за дейното интернационално състояние на Руската черква в отбраната на всички православни църкви и реликви по целия свят, а не да я заключва в своите тесни национални ползи и да не помни за други православни църкви и нации. Можете да бъдете сигурни, че в случай че " Света София " в Константинопол внезапно се трансформира в джамия, тогава от страната на нашата черква ще последват по-строги изказвания и никой няма да спре този исторически позив. Фактът, че това събитие ще се случи тъкмо в този момент, при ръководството на патриарх Вартоломей, несъмнено, ще бъде очевидното наказване, което Бог е наложил за неговото канонично провинение, само че православните хора не могат да изпитат никакво зложелателство, тъй като всяка православна черква е общоправославна реликва и още повече такава като Света София в Константинопол. "
Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин счита, че за РПЦ е доста по-важно да поддържа положителни връзки с Ердоган. „ Като знак на християнството, Света София е интересувала Русия от дълго време “, съобщи политологът пред изданието.
„ Когато през Първата международна война Русия изиска надзор над Босфора и Дарданелите, въпросът беше за връщане на статута на християнска черква в Света София. Сега тази тематика влезе в историята. Ако Руската православна черква имаше положителни връзки с патриарх Вартоломей, тогава тя по-скоро би се застъпила тактично за катедралата само че защото случилото се се е случило, в този момент Руската православна черква има различен проблем: кой ще обслужва духовно руснаците, почиващи в Турция. И Руската православна черква не е заинтригувана от поддръжката за Константинополската патриаршия и статута на катедралата, а за тези съветски туристи, за които е значима освен комфортната отмора, само че и религиозният съставен елемент, да могат умерено да правят църковни ритуали. Следователно Московската патриаршия няма да нервира Ердоган . "
Президентът на Турция неведнъж е заявявал, че няма да лишава " Света София " от туристите. „ Туристите ще могат да посетят катедралата, в случай че тя стане джамия. Как става това със Синята джамия на площад Султанахмет ”, увери турският водач при започване на юни. Вярно е, че не е ясно какво ще се случи със стенописите и мозайките, които са отчасти непокътнати в катедралата от византийските времена, и доста от тях са изведени на бял свят от работата на реставратори. Ако те бъдат заличени с други детайли, както заповядат мюсюлманските закони, паметникът ще загуби своята туристическа атракция. Всъщност доста хора посещават " Света София ", единствено с цел да се възхитят на свидетелствата на нейното византийско минало. До огромна степен с помощта на следите от християнската просвета, билет за вход в музея коства 100 турски лири (13 евро), до момента в който всеки може да посети Синята джамия гратис, само че в часовете, планувани за това, когато там не се правят служби. А в града има доста джамии. В Истанбул има към 3 хиляди молитвени домове, а в региона, където се намира Света София, има най-малко седем исторически джамии: Фатих, Аксарай, Лалели, Баязит, Султанахмет, Новата и Сулеймание. През март 2019 година в азиатската част на града беше открита най-голямата джамия в Турция, Чамлука, в която по едно и също време могат да се молят повече от 60 хиляди души.
Ердоган има потребност от " Света София " единствено като преразглеждане на политиките на Ататюрк “, сподели Макаркин. „ Но защото президентът не може изцяло да дискредитира култа към Ататюрк в страната, той се пробва да го унищожи по такива способи. “ Тъй като два взаимосвързани фактора работят като опция на създателя на републиката: султанатът и халифатът, Ердоган се стреми да се обръща особено към тях. И в речите си той се базира не на Ататюрк, а на интервала на царуването на султан Мехмед II, който превзема Константинопол и трансформира Света София в джамия. Ердоган се стреми да се покаже освен като правоприемник на тези обичаи, само че и като неофициален правоприемник. " „ В модерна Турция тази наклонност става все по-активна “, заключи специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР