Защо парите за втора пенсия намаляват? Наш зрител се оплаква,

...
Защо парите за втора пенсия намаляват? Наш зрител се оплаква,
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Защо парите за втора пенсия намаляват?

Защо парите за втора пенсия понижават? Наш фен се оплаква, че сумата, насъбрана в самостоятелната му партида за спомагателното наложително пенсионно обезпечаване в края на предходната година вместо да продължава да се натрупва, е намаляла.

Ще го назовем Петър, тъй като не желае да разкрива самоличността си. Потърси ни обезпокоен за парите си по втора пенсия.

" Парите от 31 декември 2021 година, когато са били 13 650 лева, в края на 2022 година са 13 080, което е към 560 лева по-малко. Отделно сумата, която превеждам от заплатата си всеки месец, е към 100 лева или още 1200 лева ", споделя пред Българска национална телевизия мъжът.

Така стига до заключението, че за една година е изгубил 1800 лева В офис на пенсионното сдружение схваща, че средствата, насъбрани в партидата му, са употребявани за вложения на финансовите пазари.



" Tе ми споделиха, че влагат парите в капиталови фондове и там се крият опасности. Аз им споделих, че както вървят всяка година към 1800 лева след към 5-6 години, когато ще се пенсионирам, по моята партида няма да останат никакви пари ", добавя Петър.

От пенсионното сдружение обявиха за Българска национална телевизия, че през миналата година всички финансови принадлежности са отбелязали обилни спадове, само че прецизират:

" Пенсионното обезпечаване има дълготраен темперамент. Временни загуби от преоценка на активи на пенсионните фондове, които отразяват краткосрочни спадове на финансовите пазари, могат да бъдат следени и в други години от 10-годишния интервал. През първото тримесечие на тази година се следи стабилизиране на световните финансови пазари. В резултат всички пенсионни фондове осъществиха позитивна рентабилност ".

От сдружението изясняват още, че с цел да лимитират неподходящите резултати при започване на предходната година са понижили доста вложенията в дълготрайните дългови скъпи бумаги.

Попитахме самостоятелен съветник по тематиката.

" За страдание насъбраните в плюс на финансов принцип олихвявания в този момент се явяват за лицата в минус за тях. Дори за 5 години обратно от универсалния фонд са не по-малко от 1.54% осреднено за всички, което значи, че към този момент всички сме на плюс от тези универсални фондове ", разяснява Цветанка Гинева, съветник по пенсионно обезпечаване.

Българска национална телевизия: Но, в случай че загубим олихвяването, губим ли и средствата по нашите вноски?

" Те ще бъдат запълнени със средства от запаса за обезпечена сума на размера на вноските на всяко лице. Тоест ти в никакъв случай няма да вземеш по-малко от това, което си внесъл, само че в най-лошия случай просто няма да получиш така наречен мечтано олихвяване, което е на финансов принцип ", сподели още Цветанка Гинева, съветник по пенсионно обезпечаване.

От Комисията за финансов контрол също потвърдиха, че всяка направена вноска е обезпечена. Посочват още, че спомагателното пенсионно обезпечаване е еднo от най-стриктно контролираните в страната.

Пенсионноосигурителните сдружения показват всекидневно информации и месечни доклади за активността си. Всички активи на фондовете се съхраняват в банки попечители, които също се регистрират пред държавния регулатор.

Всяка договорка със средства на фондовете се наблюдава всеки ден, с което се подсигурява оптималната отбрана на ползите на обезпечените лица.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР