Във Варна има само три законни рибарски пристанища – две

...
Във Варна има само три законни рибарски пристанища – две
Коментари Харесай

Рибари: Варна вероятно няма да успее да кандидатства по програма Рибарство

Във Варна има единствено три законни риболовен пристанища – две общински и една частно, до момента в който във варненската акватория работят към 200 лодки и 50 риболовен кораба. Дългогодишният проблем с узаконяването на лодкостоянките за риболовците беше мотив за нова среща с тях в Областна администрация, с присъединяване и на локалната власт.

Има два плана, които са стартирани, само че реализацията им се бави, акцентира в предаването ни „ Новият ден “ Емил Милев, ръководител на Рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “. Това са плановете за лодкостоянка „ Антон Иванов “, до остарелия стоманен мост в островната част, която ще обезпечи място за 14 кораба и 50 лодки, а другият план е рибарско пристанище „ Варна “ в кв. " Аспарухово ", посока моста. Три парцела бяха трансферирани преди три години от Областна администрация на община Варна да може да бъде бенефициент по оперативна стратегия „ Рибарство “, бяха направени идейни планове за тези две места и в този момент разбираме от общинската администрация, че тези планове ги няма, документите за тях и не могат да ги намерят и всичко се бави. 

Притеснението на рибарската общественост е, че от това ще загуби Варна. В четвъртото тримесечие ще бъдат отворени и имаме опция да кандидатстване за 6 млн.евро за лодкостоянки и за 8 млн.евро за пристанища. Притесняваме се, че с тези темпове на работа Варна ще изтърве и следващото кандидатстване по Оперативна програма “Рибарство “, сподели Емил Милев.

Друга опция риболовците виждат в узаконяването на лодкостоянката в околност Малка чайка. Този регион е даден преди повече от 10 години на Медицинския университет, с цел да построи кампуси и яхтено пристанище. Огромен план. Десет години той не се реализира. Там риболовците са се самонастанили, призна Милев. Но, в случай че бъде направена дребна инвестиция може да се обезпечи място за към 400 дребни лодки. Това ни бил най-евтиният и най-удачният  план за дребните лодки във Варна, по думите на ръководителя на Рибарско съдружие „ Черноморски изгрев “. И там беше „ конфликта “ в диалозите ни на тази втора среща за решение на казуса с неналичието тук-там за акостиране. 

Именно – за какво Областна администрация го е предоставила безплатно на Медицинския университет и за какво 10 години не се прави нищо по този план и към момента не е стартират и не може ли Областна администрация да даде такова място и на рибарската общественост. На това предложение получихме отвод на срещата в Областна администрация, описа още Милев. Той добави, че рибарите биха желали да бъдат показани договорите за това безплатно даване, за какъв период и да се търси решение – дали една дребна част от този терен, 5-10 декара, да бъдат предоставени на рибарската общественост.  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР