Защо колагенът е по-важен за костите от калция, разкриват експерти.

...
Защо колагенът е по-важен за костите от калция, разкриват експерти.
Коментари Харесай

Защо колагенът е по-важен за костите от калция?

Защо колагенът е по-голям за костите от калция, разкриват специалисти. Увеличаването на наличието на колаген в костта води до по-голямата й издръжливост и еластичност, като по този метод покачва устойчивостта против счупвания.

Костите са построени от динамична жива тъкан, която изисква необятна гама от хранителни субстанции, освен минерали, като калций, за поддържане на оптимално им здраве. Въпреки че минералите са склонни да притеглят цялото внимание, когато става дума за кости, пониженото наличие на колаген също е значим фактор за остеопороза и ниска костна компактност.

Защо колагенът е по-голям за костите от калция?

Колаген за нашите кости

Колагенът е за нашите кости това, което са основите на къщата. Това е съединението, което обезпечава основата за минерализация. Тъй като равнищата на колаген понижават с напредването на възрастта, това се трансформира в проблем. Защото, в случай че нямате задоволително колаген, няма значение какъв брой калций приемате, минералът няма да се свърже в костите.

Недостатъкът на бифосфонатите

Един от проблемите с бифосфонатните медикаменти, употребявани за лекуване и профилактика на остеопороза (като Boniva, Fosamax и Actonel), е, че те не усъвършенстват качеството на костите. Разбира се, те могат да усилят плътността на костите. Но защото не вземат решение проблеми с органичната колагенова матрица, те могат да създадат костите чупливи.

Висококачествената кост е здрава и еластична, сходно на бамбука. За разлика от това, костта, напомпана с бифосфонати, е по-скоро като креда – плътна, само че доста нежна. Хората, които одобряват бифосфонати, би трябвало да се съсредоточат върху колагена, с цел да си оказват помощ за справяне с проблемите, които тези медикаменти предизвикват. Увеличаването на наличието на колаген в костта води до по-голямата й издръжливост и еластичност.

Значителни допълнения

За възстановяване на колагеновата матрица и здравето на костите се предлагат следните основни хранителни субстанции (заедно с 800-1000 mg калций на ден):

Силициев диоксид: Бионаличен от силициев диоксид (ch-OSA или холин нормализирана ортосилициева киселина) демонстрира впечатляващи клинични резултати за възстановяване на здравето на костите и костната минерална компактност. В изследване на дами в постменопауза с ниска костна компактност, с помощта на това вещество те са съумели да усилят както наличието на костен колаген (с 22%), по този начин и костната компактност (с 2%) в границите на първата година на приложимост.Препоръчителната доза е 6-10 mg дневно. Витамините K1 и K2 работят върху остеокалцина, протеин, който закотвя калциевите молекули към костите. Витамин К е от значително значение за превръщането на неактивния остеокалцин в неговата дейна форма, тъй че дефицитът му е главен рисков фактор за остеопороза, даже измежду хора с висок банкет на калций. Най-добрите източници на витамин К са спанак, манголд, зеле, брюкселско зеле, аспержи и зелен боб. Типичната добавка на витамин К е 100 mcg дневно. Витамините В6 и В12, както и фолиевата киселина спомагат за превръщането на аминокиселината метионин в цистеин. Всеки недостиг на тези витамини може да докара до нараснали равнища на хомоцистеин, което е обвързвано с разнообразни положения, в това число остеопороза. Когато купувате витамини от група В, потърсете формула, която съдържа метилкобаламин под формата на витамин В12 за оптимално асимилиране. Добавянето на витамин D3 е обвързвано с нараснала костна компактност и изследванията, които комбинират витамин D и калций, откриват доста по-добри резултати от приема на двете субстанции поотделно. Повечето специалисти предлагат дневни дози от най-малко 2000 IU D3. Магнезий. Проучванията демонстрират, че дамите с остеопороза имат по-ниско наличие на магнезий в костите и други индикатори за магнезиев недостиг, в сравнение с тези без остеопороза. Обикновено се предлага доза от 250-500 mg дневно.
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР