Защо хората нямат опашки? Нова светлина върху този въпрос и

...
Защо хората нямат опашки? Нова светлина върху този въпрос и
Коментари Харесай

Защо хората нямат опашки?

Защо хората нямат опашки? Нова светлина върху този въпрос и човешката еволюция като цяло дават откритите неотдавна фосилизирани остатъци на риба, плавала преди 350 милиона години в праисторическите морета.

Учените считат, че обстоен разбор на рибата, замръзнала във времето в продължение на милиони години, може да разкрие метода, по който са еволюирали актуалните опашки при рибите, влечугите, птиците и бозайниците. Първите данни демонстрират, че първите същества, появили се на Земята, са имали идентична по конструкция опашка.

Според учените това изяснява за какво хората имат опашна кост, както и за какво ние губим нашите месести ембрионални опашки, до момента в който се развиваме в утробата. Хората губят опашката си след четвъртата седмица на ембрионалния им етап на развиване и единствената диря от нея е опашната кост.

Новите проучвания демонстрират, че тези рудиментарни опашки, които имаме в началните стадии на развиването си, са същите по градеж и форма като тези на първите ни четириноги предшественици, излезли от океаните преди 340 милиона години.

В началото на 2016-та година група палеонтолози откриха в Шотландия съвършено непокътната опашка от една от най-ранните риби, порили моретата – Aetheretmon. След обширен обзор на находката учените открили, че тези антични животни имали две опашки – ниско ситуирана месеста опашка и костен тумор над нея, сходен на човешкия.

При по-възрастни екземпляри учените открили, че с течение на времето двата израстъка се сливали в една асиметрична опашка, с твърда горна част и мека и гъвкава долна част.

 Еволюция

Учените изказали съмнение, че множеството ембриони – било то човешки, на риби или влечуги, имат сходен градеж на опашките си. Този античен тип опашки е бил непризнат от еволюцията преди към 200 милиона години. Най-близко останал градежът на рибените опашки, до момента в който при другите гръбначни едната част отпаднала и те останали единствено с костна опашка.

Конкретно при индивида изправеният метод на напредване дал спомагателен тласък на еволюцията дефинитивно да го освободи от опашката.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР