Защо арабският свят не подкрепи западната блокада на РусияПанарабският медиен

...
Защо арабският свят не подкрепи западната блокада на РусияПанарабският медиен
Коментари Харесай

Стратегическият провал на САЩ в Саудитска Арабия

Защо арабският свят не поддържа западната обсада на Русия

Панарабският медиен колос Ал Джазира, имайки поради последните ходове на Съединени американски щати в Близкия изток, в това число обиколката на президента Джо Байдън през юли в района, естествено повдига въпроса „ Избледнява ли последователно въздействието на Вашингтон там? “

Дискусията на канала обръща внимание на обстоятелството, че по време на пътешестване до Саудитска Арабия Байдън акцентира, че Съединените щати „ няма да отиват на никое място и да напущат и оставят вакуум, който да бъде напълнен от Китай, Русия или Иран “. Думите му утешиха ли някого?

Старшия помощник на Съвета по външни връзки Стивън Кук сподели на домакина Стив Клемънс, че дневният ред на Съединени американски щати в Близкия изток е мощно стеснен. Години наред американците бяха безспорната преобладаваща мощ в района. Сега наличието на Русия се усили доста и Китай също вижда огромни благоприятни условия там. В същото време той означи, че „ руснаците съумяха да открият най-хубавите връзки със саудитците в историята “.

Основното условие на американците към Саудитска Арабия - да усили доста производството и продажбата на нефт на международните пазари, с цел да изтласка Русия от него и да смъкна цените на тази суровина - беше в действителност изрично отхвърлено.

Обещанието на саудитската страна да усили доставките със 100 000 барела дневно, при повече от 100 милиона световен дневен оборот на пазара, даже не е опрощение, а насмешка! Американците да вземем за пример настояват, че аварийният потенциал на кралството е 3 милиона барела нефт дневно. Котировките на петрола на борсовите площадки в света даже не са мръднали и са устойчиво на равнище над $100 за барел.

Повторението на сюжета от 80-те години, в детайли разказан в известната книга на Петер Швейцер „ Победа “, когато Вашингтон, с помощта на „ петролната договорка “ със Саудитска Арабия и спирането на газовите планове на Москва с Европа, съумя да срине стопанската система на Съветския съюз този път се провали. Светът се е трансформирал.

Фактът, че Москва постоянно е желала да реализира постоянни взаимноизгодни съглашения с Рияд, в това число и с цел да избегне обстановката от предишното, е понятен. Въпросът е какво докара саудитците до сегашната им позиция. Нещо повече, те се придържат към нея много твърдо, макар натиска върху тях и обещанията за всевъзможни благословии при положение на връщане към послушание. Те не отхвърлят " моркова ", само че и не се опасяват от " тоягата ".

Международният информативен тръст АЛ АРАБИЯ отбелязва като основен аспект от визитата на Байдън в Рияд - Съединени американски щати се връщат към военно съдействие със Саудитска Арабия. Всъщност Вашингтон, с цел да реализира задачите си, направи обилни отстъпки, като анулира доста от рестриктивните мерки и контрола, които преди този момент беше въвел в връзките със саудитците.

Принц Мохамед бин Салман и президентът Байдън се споразумяха американските и други мироопазващи сили и наблюдаващи да изоставен саудитския остров Тиран, ситуиран в устието на залива Акаба, до края на годината. Саудитска Арабия ще упражнява своя суверенитет в този стратегически район, като управлява интернационалните направления, които разрешават на кораби, в това число израелски, както и израелски самолети, да минават през въздушното пространство на Саудитска Арабия.

Вашингтон също даде обещание да работи с кралството за създаване на система за противопоставяне против офанзиви от дронове и балистични ракети. На срещата беше решено да се сътвори взаимна оперативна група в Червено море и друга взаимна формация, водена от Саудитска Арабия в Оманския залив и Северно Арабско море.

Беше контрактувано също, че саудитските сили ще си сътрудничат с Петия флот на Съединени американски щати при потреблението на модерни технологии като безпилотни кораби и изкуствен интелект за отбрана на морските пространства. Рияд одобри всичко това на драго сърце. Но в подмяна, като цяло, той не даде обещание нищо.

Свеждането на всичко до различия сред престолонаследника Мохамед бин Салман и актуалната администрация на Съединени американски щати по отношение на злополучната орис на журналиста Хашоги би било прекомерно опростяване. Малко евентуално е основна роля в смяната на тактиката на саудитците да е изиграл фактът, че по едно време Р. Рейгън се оказа по-мощна политическа фигура от Дж. Байдън. Известно въздействие върху намаляването на степента на доверие на саудитците в Америка оказа предателското й държание в Афганистан. Но преди всичко, Рияд в миналото се съгласи преди време на " петролна агресия " поради руската политика в тази страна

Ключовият проблем, който принуждава Саудитска Арабия да гледа на Съединените щати с възходяща нерешителност и да се въздържа от сляпа поддръжка на техния курс, е загрижеността за ориста на своите материални запаси.

Напоследък в най-сериозните аналитични и политически кръгове на Америка беше препоръчан доста елементарен метод за решение на фундаменталните й стопански проблеми, на първо място въпроса с големия външен дълг от 30 трилиона $: „...на всеки, на който дължа, му прощавам! "

Тоест, под разнообразни предлози - от нарушение на правата на индивида до " нападателно държание " - отговорностите към главните притежатели на американския дълг могат да бъдат анулирани (без публично оповестяване на неизпълнение), а техните активи - отчуждени. Тази наклонност беше изключително ясно доказана от образеца за блокиране с допустима следваща конфискация на съветските запаси на Запад.

„ Широкият изток “ видя това като обещаващ сюжет във връзка с себе си. Нещо повече, необузданият напредък на западната военна машина значително се изяснява с подготовката за този " хак ": в края на краищата, с цел да се реализира, е нужна такава мощ, която да направи невероятно опълчването на подобен открит обир.

Оттук и фанатичното предпочитание по всевъзможен метод да се ограничи Русия, която може да стане бранител на страните, произвеждащи първични материали, тъй като самата тя принадлежи към тази категория и има стратегическа военна мощност, сравнима с тази на Запада. Перифразирайки известния виц за „ евреи и арменци “, можем да кажем: „ Араби, пазете руснаците! Справят ли се с тях, ще дойдат за вас! “

И Саудитска Арабия също не е по никакъв начин заинтересувана от наложено понижение на цените на петрола. Преди 40 години тя имаше 9 милиона поданици, а в този момент към този момент има 36 милиона души. А поддържането на доста увеличеното население изисква великански разноски.

Дори АЛ АРАБИЯ, който е агитатор на укрепването на арабско-западното съдействие, написа с неприкрито неспокойствие за последните хрумвания за налагане на сериозен „ интернационален налог “ върху свръхпечалбите на „ някои страни “ от продажбата на енергийни първични материали. Къде ще отидат постъпленията от тези налози е доста ясно – за Съединени американски щати и техните най-близки сътрудници.

Такъв проект за " избавяне на международната стопанска система " е формиран, в частност, от един от най-послушните на Вашингтон в историята на генералните секретари на Организация на обединените нации, А. Гутериш. И по тази причина не би трябвало да се учудваме за какво целият арабски свят, съвсем единомислещо, дружно с голямото болшинство от страните членки, не поддържаха последната резолюция на тази организация за Украйна. Не Украйна ще пази ползите им против възходящия напън на Съединени американски щати и техните съдружници, а Русия!

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР