Защитниците на ябълковия оцет твърдят, че тази кисела на вкус

...
Защитниците на ябълковия оцет твърдят, че тази кисела на вкус
Коментари Харесай

Наистина ли ябълковият оцет е толкова полезен, колкото всички твърдят?

Защитниците на ябълковия оцет настояват, че тази кисела на усет течност има най-различни здравословни изгоди – съгласно тях тя оказва помощ при намаляване, управлява равнищата на кръвната захар и се бори с инфекциите. Съществуват ли обаче съответни доказателства, които да поддържат тези много мощни изказвания?

Ябълковият оцет е чисто и просто оцет, основан от ферментирал ябълков сок. Оцетът се създава при преобразуването на елементарни захари в етанол (т.е. алкохол) посредством закваса, а след това – на етанола в оцетна киселина чрез бактерията Acetobacter. В случая с ябълковия оцет захарите идват от ябълковия сок.

Общо взето наподобява, че множеството (но не всички) прословути преимущества на ябълковия оцет не са подплатени от съответни доказателства или се базират на извънредно дребни и не изключително качествено извършени проучвания, оповестени в незнайни издания. Въпреки това рисковете за здравето, свързани с консумирането на ябълков оцет, са относително ниски. Съответно няма нищо неприятно в това да поръсите салатата си с него.

В идващите редове ще ви представим някои от най-популярните преимущества на ябълковия оцет, както и какви съответни доказателства ги поддържат (или не).

Полезен ли е ябълковият оцет при намаляване?

В това отношение доказателствата са спорни, само че не изцяло неубедителни.

Изследване от 2018 година, оповестено в Journal of Functional Foods, прави рандомизирано клинично изпитване, в което дребен брой хора пият по 15 мл ябълков оцет дружно със своя обяд и вечеря. Освен това те одобряват по 250 калории по-малко дневно, в сравнение с кардинално би трябвало. При контролната група са понижени единствено калориите, тя не пие ябълков оцет.

След 12 седмици контролната група отслабва приблизително с 2,2 кг, до момента в който тази с ябълковия оцет – приблизително с 4 кг.

Да, звучи обещаващо, само че би трябвало да имаме поради, че проучването е било относително малко и много малко – с по-малко от 40 участници. Освен това откривателите считат, че този резултат се дължи на метода, по който ябълковия оцет се отразява на апетита на хората. Друго по-старо проучване пък спекулира, че ябълковият оцет потиска апетита просто тъй като на хората им се гади от неговата висока киселинност.

Не, ябълковият оцет не лекува рак

Някои хора настояват, че ябълковият оцет брани организма ни от рак и може евентуално да го излекува. Това просто не е правилно.

Подобно рисково и подвеждащо изказване води началото си от проучвания, които демонстрират, че оцетната киселина може да убива ракови кафези в петриева паничка. Това обаче е нещо напълно друго от изказванието, че бори рака – да, пиенето на белина ще убие раковите кафези, само че не ви съветваме да го вършиме, защото евентуално ще убие и самите вас.

Разбира се, ябълковият оцет няма да ви убие, само че потреблението му вместо изпитаните лекувания е рисково.

Пробиотик ли е ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се слави с изключително ползотворното си въздействие върху чревния микробиом. Той е ферментирала храна и като такава е пълна с положителни бактерии (досущ като киселото мляко, кимчито, киселото зеле и кефира). Бутилките с първокласен ябълков оцет постоянно съдържат и така наречен „ майка “ – т.е. една гигантска микробна просвета.

Това свойство (поне на теория) може да възвърне и да поддържа един здравословен чревен микробиом, което от своя страна е от основно значение за разнообразни аспекти от нашето здраве и богатство. Така да вземем за пример проучване от 2019 година, извършено върху мишки, открива, че ябълковият оцет може да спомогне за намаляването на равнищата на неприятните чревни микроби, известни като фирмикути.

Някои специалисти обаче са на мнение, че механически видяно ябълковият оцет не е пробиотик, защото не е потвърдено дали тези бактерии оцеляват по време на пътешествието си през храносмилателната система. Други пък настояват, че пробиотичните резултати на ябълковия оцет евентуално са минимални. С други думи – не съществува задоволително научна литература по тематиката.

Как ябълковият оцет оказва помощ при диабет?

Ябълковият оцет се слави и със способността си да контролира равнищата на кръвната захар. Малък брой проучвания изследват това изказване и доказателствата не са изключително безапелационни.

Изследване от 2004 година, включващо по-малко от 30 души, открива, че в случай че хората с диабет вид 2 одобряват по 20 гр ябълков оцет с 1 чаена лъжичка захар, разбъркани в дребна чаша вода, те ще понижат равнищата си на кръвна захар в случаите, когато са консумирали храна, богата на въглехидрати (като подобрят своята инсулинова чувствителност).

Друго проучване от 2007 година открива, че приемът на ябълков оцет преди лягане усъвършенства в умерена степен кръвната захар на идната заран. И то обаче е извънредно малко и включва едвам 11 души.

Като цяло откритията са забавни, само че несъмнено не е пристигнал моментът, в който да оставите зад тила си общоприетите способи за лекуване и надзор на диабета.

Какви резултати оказва ябълковият оцет върху кожата?

Мнозина настояват, че разреденият ябълков оцет прави чудеса за кожата, отстранява пъпките и извършва ролята на натурален ексфолиант. Някои даже имат вяра, че може да излекува екзема. Съществуват извънредно дребни съответни научни доказателства, които да поддържат тези хрумвания. Те обаче, наподобява, произлизат от действителните антимикробни и антигъбични свойства на ябълковия оцет.

Имайте поради обаче, че би трябвало постоянно да сте изключително деликатни, когато нанасяте върху деликатната кожа на лицето оцетна киселина, която не е пригодена за сходна приложимост и която евентуално може да я раздразни, да повреди кожната преграда и евентуално да аргументи леко химично изгаряне.

Оцетната и ябълчената киселина в ябълковия оцет са ексфолианти, само че сходно на много естествени лекове, концентрацията на дейните съставки не е стандартизирана. Съответно киселинността може да варира от бутилка до бутилка, а това води до непредсказуеми резултати.

Националната асоциация по екзема в Съединени американски щати показва по какъв начин хората с екзема могат да употребяват ябълковия оцет. Специалистите обаче прецизират, че тези хрумвания не са строго основани на съответни доказателства и те не би трябвало да се правят без консултацията с доктор.

Как стоят нещата с пърхота?

Тук обстановката е сходна. Не съществуват проучвания, които да потвърждават, че ябълковият оцет е ефикасен лек против пърхот. Въпреки това неговите антимикробни и антигъбични свойства евентуално поддържат тези изказвания. Една от главните аргументи за образуването на пърхот е несъразмерното количество гъбички по кожата. Както и при доста други дръзки изказвания обаче, свързани с ябълковия оцет, и в този случай не съществуват съответни научни доказателства по тематиката.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР