Засега не се очертава актуализация на минималната работна заплата от

...
Засега не се очертава актуализация на минималната работна заплата от
Коментари Харесай

Гьоков: Не се очаква вдигане на минималната заплата от 1 юли -

Засега не се обрисува актуализация на минималната работна заплата от 1 юли, съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков преди началото на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на който се разискват предлаганите от държавното управление антикризисни ограничения.

Аз чакам всички антикризисни ограничения в поддръжка на българите по време на инфлация да минат с консенсус, допълни министърът. 



Правителството разгласи, че след актуализацията на бюджета, от първи юли кабинетът ще компенсира потребителите, които зареждат гориво за с 25 ст. за литър. Предвижда се и да се отстрани Данък добавена стойност върху хляба.

Планира се минималната пенсия да стане 467 лв., а оптималната да е 2000 лв. от 1 юли и 3400 лв. от 1 октомври. Увеличават се и данъчните облекчения за родителите. 

Освен това се планува пенсиите да се усилят с 10% от 1 юли, а Коронавирус добавката от 60 лв. да остане като част от пенсията и по този начин приблизително да се усилят с 20%. 

Относно пенсиите Гьоков съобщи, че ръководещите са се опитали в рамките на опциите да отделят към 1 милиарда и 600 млн. от бюджета за българските пенсионери: " Това нарастване би било най-справедливо. Ако бяхме приложили първичния вид за 21,6% за всички, то това щеше да задълбочи разликите сред по-старите и по-новите пенсии. Парите, които в този момент ще отидат към пенсионерите, са същите ".

По думите му от 1 октомври следва ново модифицирано осъвременяване на пенсиите. " Това е един тип ново преизчисление на пенсиите, което да докара до доближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро ", сподели още общественият министър. Според него междинното нарастване с 15% през октомври се чака да получат 770 хиляди пенсионери.

" Обявените за антикризисни ограничения не са никакви ограничения, това са някакви планове. Те ще стартират да наподобяват на антикризисни ограничения тогава, когато се появят в някакви законови текстове ", сподели президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, представен от БГНЕС.

Манолов добави, че не го споделя " ей по този начин - по принцип ", а тъй като всички знаят, че дяволът е в детайлите и че сегашните планове може на следващия ден, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да стартира да наподобяват по напълно различен метод.

„ Отсъства фокусът. Тези ограничения са направени, сякаш поради това да има някакви ограничения. Искам да слага необикновен акцент върху потребността от специфичен спор за това какво ще се прави с пенсиите, тъй като и тук нещата са направени по този начин, че отсъства преписка на едно с друго ", допълни президентът на КТ " Подкрепа ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР