Заседанието на КСНС при президента, посветено на интеграцията на Северна

...
Заседанието на КСНС при президента, посветено на интеграцията на Северна
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев за КСНС: Удар с разперена длан, не чух нищо за срокове и гаранции от Скопие

Заседанието на КСНС при президента, отдадено на интеграцията на Северна Македония, завърши след близо 6-часов дебат. Ексклузивен коментар за Dir.bg незабавно след изказването на президента направи един от членовете на българо-македонската комисия, която договаря от три години. Проф. Иван Илчев бе безапелационен, че е срамотия на това съвещание да не е поканен най-малко ръководителят на комисията - проф. Ангел Димитров. Той дефинира резултата от консултативния съвет като " удар с разперена длан " и не скри, че не е отчаян, тъй като не е имал и кой знае какви упования от събирането на политиците.

- Какъв е Вашият прочит на резултата от КСНС, проф. Илчев?

- Честно казано, аз не видях нито един експерт по македонските въпроси, който да взе участие в тези разисквания. В тези разисквания участваха политиците. Но това, че си политик, не значи, че си експерт във всички сфери. Такъв беше единствено Апостол Карамитев преди време - беше " експерт по всичко ".

- Представители на смесената българо-македонска комисия не бяха поканени на съвещанието?

- Това е политическо събиране, само че е срамотия, във всеки случай, откакто три години ни търкалят по медиите непрестанно, срамотия е ръководителят на комисията най-малко да бъде поканен.

- Чухте ли нещо ново в позицията ни?

- В решението на КСНС няма никакви периоди. Няма никакво условие за гаранции за това, което желаеме. Често казано, за мен това е удар с разперена длан.

- А дали не беше предопределен този отговор на натиска, на който сме подложени?

- Ако е отговор на натиска, това няма да удовлетвори никого.

- Отново се приказва за кулоар №8, за жп линия, а Вие в наше изявление преди време казахте, че Скопие няма полза от този транспортен кулоар.

- Той е доста хубаво да се направи този транспортен кулоар, само че въпросът какъв е тласъкът за Македония. Доколко той е тласък. И в действителност, би могло да се приказва за прогрес, в случай че в този момент държавното управление на Северна Македония и Народното събрание у нас одобряват в бюджета за тази година, да речем, 100 милиона за работа по кулоар №8. Ако не го одобряват в този момент това, то остава за след две години, на процедура, най-рано, да стартира построяването.

- Не чухме нищо за историята, а единствено за правата на македонските българи?

- Да, нищо за историята. А и по-добре, да Ви кажа, от моя позиция.

- Очаквахте ли да няма консенсус?

- Не, не съм очаквал след декларацията на Народното събрание и нееднократните държавни заявления, не чаках да има някакви несъгласия.

- Какво е Вашето резюме за резултата от КСНС?

- Аз мога да дам отговор, само че не е редно да го давам по медия, а в другарски диалог. Но по този начин или другояче, нямам доверие от този съвещателен съвет да излязат някакви действителни резултати. Не е заявление, което показва в каква посока би трябвало да вървим.

- Останахме на същата стъпка, нито една напред, нито една обратно?

- Реално, да, само че това зависи и от колегата. Не можем ние да вършим стъпките непрестанно, а сътрудникът да не прави нищо, Северна Македония имам поради.

- Вас тормози ли Ви нещо в това посещаване в Скопие на нашия министър председател?

- Малко се учудих на съветника му по външнополитическите въпроси. В сходна обстановка не е признато по-големият участник, с позиции в Европейски Съюз, да отива на посещаване, не е редно. Те желаят нещо от нас, а не ние от тях. Би трябвало да се изчака - те да дойдат и да кажат защо става въпрос.

- Не сте отчаян от решенията на КСНС?

- Не съм имал упования, с цел да бъда отчаян.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР