Заседание на МС 14 март 2018 г. Министрите раздават концесии

...
Заседание на МС 14 март 2018 г. Министрите раздават концесии
Коментари Харесай

Тони Филипов, д-р: И замириса от морето…

Заседание на Министерски съвет 14 март 2018 година Министрите раздават концесии за плажовете по Южното Черноморие за идващите 15 години. От концесионните контракти излиза наяве, че на плажа „ Слънчев бряг-север “ чадърът ще коства 9 лева, шезлонгът също 9 лева Значи в случай че двама души желаят да се пекат без да им се изпълнят зад…, пардон, банските с пясък, ще би трябвало да си подготвят по 27 лева дневно. На плаж „ Росенец-север “ чадърите и шезлонгите ще са по 10 лева, на „ Несебър-юг “ по 8 лева, а на „ Св. Влас – болничното заведение “ по 7 лева
 Тони Филипов, доктор: Всеки, който не е напуснал кочината, е недоверчив  Тони Филипов, доктор: В очакване на цялостните идиоти  Из делниците на един вманиачен, преглед октомври-декември 2018 година
И по този начин от няколко квадрата пясък за един сезон се изкарват 100 квадрата на шпакловка и замазка в влиятелен софийски квартал! Дай, Боже, всекиму! Но тъй като за всекиго няма, та да дадем първо на нашите хора. Обществена загадка е, че плажните концесии бяха извоювани от компании свързани с ВИС, Маргините, Маджо, Движение за права и свободи, Валентин Златев…

И по тази причина стотици хиляди българи не намират рационални аргументи да пълня гушите на нашенските мутри, вместо да отидат при комшиите на Бяло море. Там можеш на една бира да лежиш през целия ден под чадъра. Е, аз тъкмо не мога единствено на една, само че по принцип може… Пък и както обичам да пояждам панирани калмари и пипалца от октопод на скара, щедро полети с рицина… И хората ни отдават нужното почитание, макар, че тъкмо от такива като нас мъчно ще забогатеят.

Истината е, че не ни се получава туризмът. Има нещо сбъркано и това сбъркано е в хората, които ръководят туризма, а също и в хората, които упражняват туризъм. Чипът, дето викаше Готски.

Алчността е една от чертите на огромна част от занимаващите се с туризъм. А алчността не инцидентно е един от седемте смъртни гряха. Заедно с мързела (леността). Българинът желае да забогатее, само че без да пие морен вода. Не обича да печели от оборот, по го кефи да печели непосредствено от цената. Голям оборот – огромна ангария. И смъртният грях горделивост не е подминал българските пишман дейци в туризма. Не може българинът да се прекърши и да направи ихтибар на различен българин. Да му сервира, да му отнесе и от самото начало да му се усмихва. Че кой пък е той, че да му подгъзвам?!

Само ще отбележа, че в компетентност „ Туризъм ” на СУ се преподава дисциплинираност „ Грижа за клиента ”, а също и „ Психология на клиента ”. Явно съществени дисциплини, тъй като се учат в IV курс. Но, за жалост, туризмът се управлява от самодейци. Такива, като Георги Гергов, който през 1999 година заряза свинарството, купи комплекса “Слънчев ден ” и се отдаде на туризъм… Може да прибавим и подсъдимите Баневи, подсъдимите Арабаджиеви и така нататък и тъй наречените

Иначе опитахме най-различни работи, с цел да подкараме туризма нанякъде. Откриха се мощите на Йоан Предтеча. После се откри върколак с трепетликов прът сред ребрата. После се откри и жена му на вампира, също върколак. И още вампири. Толкова доста вампири се изровиха, че се заприказва, че може на логото на българския туризъм да се постави върколак. После се построиха с итонг, тухли четворки, велпапе и други модерни материали античните замъци. Някои консервативни детайли, като шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов, дадоха отпор на тази концепция: „ Културните ни монументи последователно се трансформират в нискобюджетен туристически артикул, в така наречен junk туризъм. ” По това време министър на културата беше Вежди Рашидов. Той изповядваше веруюто, че малко бутафория не пречи, даже е желателна: “Смятам, че малко бутафория ще способства доста за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята. ” Ако министърът е junk, и културата ще е junk. Но той не беше самичък. А, както обича да споделя доктор Филипов, при простотията синергичният резултат е с доста високо КПД. Двама умни българи рядко основават синергия, само че при простите някак от единствено себе си се получава …

   Румяна Кинкина качи тази фотография във Facebook и написа: „ Ето по какъв начин гръцки ресторантьори ни изпратиха в   края на почивката с група другари в едно малко селце – с торта с българското и гръцкото знаме и надпис “Много благодарим ”.

 Опитахме и продължаваме да опитваме с всевъзможни типове туризъм. По времето на тройната коалиция с  министър председател Станишев голфът беше повдигнат в национална туристическа тактика. Трябваше да се угоди на социолозите-голфъри. През 2010 година Трайчо Трайков, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първото държавното управление на Борисов, съобщи, че гурмето и църквите ще са козът на страната ни за привличане на нови туристи. Селски туризъм, лековит туризъм, спа туризъм, бърдуочинг туризъм (птиценаблюдателен туризъм). В огромните курорти процъфтяваха половият и алкохолният туризъм.

 През годините на няколко пъти се възраждаше концепцията за авантюристичен туризъм. През 2008 година председателката на Държавната организация по туризъм Анелия Крушкова разгласи, че изключително ще залагаме на приключенския туризъм. През 2012 година, когато министър беше Делян Добрев, от МИЕТ препотвърдиха уговорката да се популяризира приключенският туризъм.

А то като погледнеш, у нас всичкият туризъм е авантюристичен. И по тази причина съответните хрумвания за «приключения», като симулирано побутване от Балдуиновата кула, мним грабеж от разбойници, облечени като антични траки, хайдушки и каракачански масаж и така нататък, са просто перифраза на действителността. Всеки българин, бил той хотелиер, ресторантьор, притежател на паркинг, чейнчаджия, лодкар, мургав продавач на варена царевица… е кадърен да направи туризма на един чужденец авантюристичен. Една седмица прикосновение с образците на българския туризъм и неговия обществен подтекст и всеки уважаващ себе си чужденец ще не помни вечно пътя накъде нас. Дето разправяше един англичанин, от една седмица съм в България и нищо ми няма… Няма ми портфейла, няма ми часовника, два зъба ми няма…

Да, всичко опитахме. Само едно пропуснахме. Не се опитахме да променим себе си, да променим манталитета си. Да се научим да почитаме екскурзианта. Да му вземаме парите, само че да му създадем кефа, да му дадем предстоящата услуга.

А другояче министерството на Ангелкова регистрира велики резултати. Миналата година регистрира 9 млн. туристи. Обаче нощувките бяха едвам 3.5 млн. Явно огромната част от гостите на страната ни са правили почасов туризъм, примерно от 8 до 5. И към 6 си хващат самолета, с цел да си спят дома… Таш…, пардон, подбив! Според Национален статистически институт обаче нощувките били 17 млн. Което е малко по-близо до истината, само че единствено малко. Защото укриването на нощувките е спорт, в който се упражняват първо хотелиерите и по-късно в МТ. С съображение един някогашен зам.-министър на туризма сподели: “Големият проблем е по какъв начин се ръководи българският туризъм и къде изчезват милиарди. “ Ангелкова е едно от най-ярките лица на користното незнание, което ръководи страната ни.

Така че днешният срив в броя на туристите по морето е законосъобразен. Той е резултат на неналичието на бизнес просвета и горе, и долу. В ръководещите кратуни липсва концепция за цялостна и устойчива тактика за развиването на бранша. А за тези долу, към този момент казахме. Те са се заели старателно да колят кокошката, която снася златните яйца. При това състояние няма друго състояние. Защото, както споделят, екскурзиантът гласоподава с краката си. Отива там, където ще се почувства мечтан и ще прекара по-добре.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР