Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от общо 5 млн.

...
Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от общо 5 млн.
Коментари Харесай

ДФ "Земеделие" отпуска 5 млн. лева за нисколихвени кредити на зърнопроизводители

Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от общо 5 млн. лв. за целеви заем за производството на пшеница от годишна продукция 2018. Това реши на свое съвещание УС на Държавен фонд "Земеделие ", оповестиха от пресцентъра на фонда.

За финансовата поддръжка могат да аплайват физически и юридически лица, еднолични търговци както и кооперации, регистрирани като аграрни стопани. Те би трябвало да са изрядни платци към бюджета, да нямат просрочени отговорности към Държавна фирма "Земеделие ", да не са свързани лица с търговеца на минерални торове и семена, да не са в процедура по неплатежоспособност или в оповестена такава, както и да не са в произвеждане по разпродажба.

Лихвата по заема е в размер на 3 на 100, само че не по-малко от референтния лихвен %, използван към датата на подписване на контракта за заем. Средствата се дават от бюджета на Държавна фирма "Земеделие " до привършване на финансовия запас. Всеки собственик, който дава отговор на условията, може да получи 80 лева./ха за закупуване на минерален тор и 40 лева./ха за закупуване на семена като оптималният размер на заема е 200 000 лева

Кредитните отговорности се обезпечават посредством ипотека върху недвижимо имущество, необикновен залог върху машини и уреди, складови записи за вложено зърно на предпазване в обществените хранилища, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да обезпечи покритие на заема в размер на 135 на 100.
От 2 октомври до 15 ноември 2017 година земеделските стопани могат да аплайват за целевите заеми. Документи за кандидатстване се одобряват в отдел "Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне " на регионалните дирекции на институцията. Крайната дата за погашение на средствата от ДФЗ е 20 декември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР