Земеделското министерството предлага увеличение на таксите за провеждане на изпит

...
Земеделското министерството предлага увеличение на таксите за провеждане на изпит
Коментари Харесай

Изпитът за ловци поскъпва

Земеделското министерството предлага нарастване на таксите за осъществяване на изпит за ловци, излиза наяве от промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лова и запазване на дивеча.

Предлага се да се усили размерът на таксите за полагане на изпит за придобиване право на лов, като се завиши техния размер за теоретичния и практическия изпит, съгласно разноските, които прави административния орган по тяхното даване. Част от теоретичния изпит ще се организира посредством попълване на електронен тест на възложен от изпитната комисия таблет. Изпитната комисия се състои от специалисти с нужното обучение и знания в региона на ловното стопанство. Продължителността на изпита е над 3 часа. Практическият изпит е с много по-кратка дълготрайност и се организира от други лица, притежаващи нужната подготовка за боравене с ловно оръжие, следящи за сполучливото и безвредно осъществяване на изпита.

Проектът планува таксата за полагане на научен изпит за придобиване право на лов да се промени от 35 лева на 60 лева По направените изследвания от Изпълнителна организация по горите приблизително годишно (за последните три години) са положили научен изпит 4 153 претендент ловци.

Промяна се постанова и в размера на таксата за полагане на изпит за придобиване право на лов, като таксата за практическия изпит да се промени от 25 лева на 35 лева По направените изследвания от Изпълнителна организация по горите приблизително годишно (за последните три години) са положили на практика изпит 3 318 бр. претендент ловци, заради обстоятелството, че не всички явили се претендент ловци са издържали теоретичния изпит.

Дивечът в страната е държавна благосъстоятелност и преобладаващата част от откритите годишно падащи дивечови рога – най-вече от доблестен елен и елен лопатар, са предмет на следващи покупко-продажби с оглед потреблението им като суровина за произвеждане на произведения с комерсиално предопределение.

Променят таксите за вадене на персонални документи

Съобразявайки се с размера на изкупните им цени (около 40 лева./кг.), вземайки под внимание и насъбраната през интервала 2001 – 2023 година инфлация почти към 159% (калкулатор на инфлацията) и увеличените разноски на администрацията, планът планува смяна в размера на таксите за придобиване право на благосъстоятелност върху паднали дивечови рога, които към сегашния миг са алегорични (по 1,50 лева./кг за паднали рога от доблестен елен и по 1,00 лева./кг за елен лопатар). Средно годишно (за последните три години) на територията на страната се събират 5 333 кг. общо, от които 4 700 кг. от доблестен елен и 633 кг. от елен лопатар. В тази връзка се предлага таксата за паднали рога от доблестен елен да стане 5 лева./кг и за елен лопатар 4 лева./кг.
 istock istock
По направените изследвания от Изпълнителна организация по горите средноаритметично (за последните три години) са издавани 3 709 бр. удостоверения за добито право на подборно ловуване и дубликати. За издаването им в в този момент настоящата цена са планувани такси надлежно по 1 лева за уверение и по 0,50 лева за препис, като техния размер не покриват разноските за даване на административната услуга.

В тази връзка, в плана е планувано за издаване на уверение за придобиване право на подборно ловуване, както и за препис на удостоверението да се събира такса в размер на 5 лева За задачата се основава нов член 9, а досегашния става член 10.
За останалите издавани удостоверения, разрешителни, позволителни и други писмени документи, се резервира размерът на събираните до в този момент такси за съответните услуги, защото към сегашния миг покриват осъществените разноски за тяхното даване.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР