Заради прогнозираният преразход за лекарства, какъвто има всяка година, Надзорният

...
Заради прогнозираният преразход за лекарства, какъвто има всяка година, Надзорният
Коментари Харесай

Надзорният съвет на здравната каса очаква преразход за лекарства от 50 млн. лв

Заради плануваният преразход за медикаменти, какъвто има всяка година, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса разисква коренна смяна в заплащането на лекарства през 2019 година За момента прогнозата е за преразход от към 5% или най-малко 50 милиона лв., а концепцията за смяна е да се вкарат контракти за ефикасност от новите скъпи молекули.

Това се схваща от стенограма от постоянното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК в края на февруари, представена от в. " Сега ". " Очаква се до 5% растеж в медикаментите, което значи 50 милиона на досегашния разход от горната страна, които ги нямаме. И от новите молекули още 35-85 отидоха ", разяснява по време на полемиките за разноските за медикаменти заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков. Това значи, че предстоящият недостиг в бюджета за медикаменти е 85 млн. лева, макар че за задачата касата разполага с тъкмо 1 милиарда лева, написа вестникът.

" Аз, почтено казано, за тази година съм най-притеснена сега за медикаментите какво следва да се случи, тъй като няма никаква наклонност на този стадий да има по-ниски разноски или да се задържат разноските на равнище предходната година за медикаментите в лечебните заведения ", дава отговор ръководителят на надзорния съвет и също зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева.

Предложението на Бойко Пенков е " да въведем въвеждащи контракти и контракти за резултат ". " Това значи, че уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре написа какво желае да реализира. Ако не го реализира това, което е заложила, връща парите до равнище, до което се споразумеем - да вземем за пример до най-евтината стандартна терапия в страната. И всичко това, което ти идва от горната страна, екстрата, се връща назад в касата, с цел да може да покрие други неща ", показва той. Идеята е заплащането за реализиран резултат да се вкара през 2019 година

Според зам.-министърът обаче би трябвало да се реши и по какъв начин да се следи резултатът, т.е. касата да има справедливи критерии, по които да преценя. " Трябва да имаш избран вид система, която регистрира избран вид индикатори и да сме съгласни с тях и промишлеността, и ние. Признаваме ги и по-късно те връщат средствата ", споделя той. Един от критериите може да е преживяемостта на пациентите - да вземем за пример индикатор от 3 или 5 години е нещо, при което " няма и по какъв начин да се надписва или лъже ".

С такава мярка и лекарите ще се отучат да предписват скъпи медикаменти, в случай че не са нужни, счита още Пенков. " Ефектът е чисто психически и е доста възпиращ. Когато аз включа в дадена терапия несъответствуващ пациент и знам, че ще ощетя компанията по този метод, аз няма да го включа този несъответствуващ пациент ", изяснява той.

Жени Начева прибавя, че и следващата година се чака касата да е задължена да заплаща още доста нови скъпи новаторски препарати. За да овладее разхода на новите 32 медикамента, които се заплащат тази година, откакто мораториумът за тях беше анулиран от Народното събрание, надзорният съвет отсрочва сключването на договорите за новите молекули. " Да не влязат още в този момент незабавно, до момента в който уточним разпоредбите и процедурите, а най-малко от 1 април ", разяснява Начева. Също по този начин се чака и проверка на позитивния лекарствен лист, от която да се понижат в допълнение цени на лекарства, плащани от касата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР