Заради подобни сделки шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин,

...
Заради подобни сделки шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин,
Коментари Харесай

СпейсЕкс разясни защо взима от военните $316 милиона за единично изстрелване

Заради сходни покупко-продажби шефът на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин, а и други галактически предприятия (напр. Арианаспейс) упрекват Илон Мъск в дъмпинг – т.е. че таксува държавните организации скъпо, с цел да подбива цените на интернационалния пазар. По този метод се омаловажават приносите на СпейсЕкс в областта на възвръщаемостта. 

Но на 9-ти ноември президентът на компанията Гуин Шотуел изясни на специфична конференция за спътници и бизнес за какво договорът е подписан за толкоз огромна сума (изт. СпейсНюз). Накратко казано – цената за изстрелване си остава същата. Но с цел да може да бъде изпълнен полетът, би трябвало да бъде основан нов, по-голям обтекател, да се обнови стартовата площадка на космодрума в Калифорния и да се построи постройка за отвесна интеграция на ракетата с военните галактически апарати. 

Шотуел също по този начин коментира, че сумата дори не покрива всички разноски. Договорът планува изстрелване след към две години и това изисква бърз градеж на инфраструктурата, което в допълнение оскъпява процеса. За съпоставяне конкурентната компания Юнайтед Лонч Алайънс (обединението сред Боинг и Локхийд Мартин за ракетни изстрелвания) разполага от дълго време с нужната инфраструктура и няма потребност от по-нататъшни разработки. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР