Заради пандемията общественият живот замря, но същевременно това показа, колко

...
Заради пандемията общественият живот замря, но същевременно това показа, колко
Коментари Харесай

Настъпва епохата на умните градове

Заради пандемията публичният живот замря, само че в същото време това сподели, какъв брой доста се нуждае светът от смяна. Въздухът в градовете стана по-чист и отпадна болната тематика на европейците - претъпканият превоз преди и след работа. Временната отмора от шума, замърсяването и тапите още веднъж сложи на дневен ред тематиката за "умните градове ".

Идеята за интелигентно решение на проблемите на градската среда посредством интернет не е нова. Много градове в Европейския съюз към този момент събират голямо количество данни посредством датчици, вградени в инфраструктурата. Като образци могат да се посочат "умните " улични лампи, които сами контролират интензитета на осветление и сами се изключват, измервателите на качеството на въздуха, опцията да ревизираме по кое време ще пристигна рейса, без да се постанова да чакаме на спирката половин час.

Бъдещето е на "умния град ". Предимствата са, че се усъвършенства сигурността посредством свързване и автоматизиране на интелигентните технологии, пести се време и старания, вършат се обилни икономии, понижават се тапите по улиците и се усъвършенстват комуналните услуги. Трябва да е ясно обаче, че построяването на градовете не бъдещето ще отнеме години, а и те нямат нищо общо с утопичните филми с летящи коли, портиери - роботи и учебни рейсове - хеликоптери.

"Умният град " няма да реши и всички проблеми на градската среда, с които се сблъскваме през днешния ден. Друг е въпросът, че реализирането на концепцията зависи от технологиите и с цел да действа обитаемото място по образован метод в цялостен мащаб, би трябвало цялата инфраструктура да е задоволително предпазена от хакерски атаки. В противоположен случай хакери ще могат да блокират цели селища, през системата да се възнамеряват атентати...

Най-големият боязън на европейците е, че "умният град” тясно ще зависи от 5G свързаността, нужна за доста бърз продан на данни и все по-развит изкуствен интелект. Някои врагове на смяната на градската среда пък настояват, че единствената цел на интелигентните улични светлини и всевъзможни други сходни неща е посредством датчиците да бъдат шпионирани хората.

Брюксел има огромни проекти в тази тенденция,

само че парите са малко. Глобалните разноски за начинания, свързани с умните градове, ще доближат през 2020 година съвсем 120 милиарда евро, съгласно прогноза на компанията за пазарни изследвания IDC. До 2025 година в света се чака да има най-малко 88 умни обитаеми места. Целта на Европейски Съюз е най-малко 35% да се намират на негова територия. Но това е мъчно постижимо, като се има поради голямото софтуерно преимущество на азиатските държани и Съединените щати.

Изграждането на “умните градове” на Евросъюза е планувано за идващия програмен интервал 2021-2027 година - на процедура те са значителен детайл от “Зеления пакт”. Както е известно бюджетът на общността за това време ще е 1.824 трилиона евро и европейските водачи се съгласиха да отделят 30% от него за постигането на климатичните цели. Освен това ще бъде основан нов Фонд за обективен преход, който да помогне на замърсяващите райони да финансират прекосяването към по-чисти промишлености. Според евродепутатите обаче "зелените " пари са извънредно незадоволителни. Те считат, че общността се нуждае от 2 трилиона евро, които да бъдат вложени в стопанските системи, с цел да се решат проблемите на климата.

"Умните образци "

Първият град, които разчита на интелигентни технологии, с цел да усъвършенства градската си среда, е Амстердам. Инициативата е още от 2009 година, когато се взима решение за основаване на лична система за електронно ръководство. Тя бе наречена Amsterdam Smart City и събира хрумвания в няколко области – инфраструктура и технологии, сила, вода и боклуци, подвижност, ръководство и обучение, жители и живот. Пестеливите холандци откриха метод по какъв начин да печелят даже от водите в канализацията. Специална технология се употребява за приемане на протеини от мръсните води и ги трансформира в специфичен протеинов прахуляк.

Австрийската столица Виена пък си сложи за цел до 2050 година да се обезпечи оптимално положително качество на живот за всички поданици посредством икономисване на ресурсите. Затова точно там се построява фамозният интелигентен квартал Асперн, който ще предлага всевъзможни услуги. До 2028-та по-голямата част от плана би трябвало да завърши и в квартала да заживеят над 20 хиляди души.

И Πapиж стартира aмбициoзeн пpoeĸт. Инициaтивaтa, нapeчeнa Rеіnvеntеr Раrіѕ, потегля от пpeдлoжeния на гpaждaни ĸaĸ дa бъдaт изпoлзвaни и peнoвиpaни ocтapeлите и излeзли oт yпoтpeбa cгpaди. Ocвeн тoвa се въвeждaт oĸoлo 14 000 вeлocипeди в yпoтpeбa зa цeлия гpaд за oблeĸчaвaнe нa зaдpъcтвaниятa и нaмaлявaнe нa зaмъpcявaнeтo на въздуха.

От своя страна Барселона създаде програмата CityOS, посредством която се трансформира в града с най-добре контролиран трафик. Сред по-любопитните образци попада специфичната сензорна технология в парковете, където в действително време се предават данни в какво положение са те, дали имат потребност от поливане или от разчистване. Енергията в част от постройките се добива посредством фотоволтаични съоръжения, употребяват се също термопомпи за загряване и изстудяване.

Добър образец е и прилежаща Румъния, където в последната година се появиха първите къщи, при които за топлоизолация се употребява биоматериал, създаден от овча вълна. Страната се възползва от събитието, че там се отглеждат над 10 млн. овце.

И у нас се вършат първите крачки

За умните градове в България се заприказва едвам през последните няколко години, само че концепцията бе призната добре. Средства от програмата “Околна среда” бяха пренасочени към схемата за чист въздух. Вече са доставени първите електрически рейсове, а следва да бъдат пуснати и такива, които се зареждат се от така наречен ултракондензатори. Те са по-компактни и съдържат по-малко евентуално рискови субстанции от батериите.

С парите от Брюксел могат да се купуват екологични транспортни средства. Близо половината от парите са за София – 218 млн. лева За Варна са 70 млн., Бургас – 65 млн., Ст. Загора – 45 млн., Русе – 39 млн., Враца – 26 млн., Плевен – 15 млн., Перник – 6 млн., Хасково – 5 млн и така нататък

Стара Загора е измежду най-напредналите във връзка с интелигентните технологии. Там към този момент работят умни светофари, съвременна билетна система, както и мобилно приложение за градския превоз, което може да се конфигурира на телефона от Apple App store и Гугъл Play.

Монтана пък купи 240 контейнери, които незабавно алармират, в случай че някой ги реалокира или възпламени огън в сметта. Те наблюдават количеството на боклука и за непозволено изхвърлени строителни боклуци.

Станимир Вълков
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР