Заради пандемията над половин милион българи са имали затруднения с

...
Заради пандемията над половин милион българи са имали затруднения с
Коментари Харесай

„Пирогов” с кампания за безплатни прегледи за хора с тежки заболявания

Заради пандемията над половин милион българи са имали усложнения с лекуването на болесттите си. Най-вече заради страха да посетят болница. В отговор от „ Пирогов” оферират безвъзмездни прегледи, заяви Нова тв.

Кампанията се споделя „ Излез от изолацията”. Тя е ориентирана към хората, които не престават да отсрочват срещата си със експерт, до момента в който положението им не стартира да изисква неотложна незабавна помощ. Късното идване в болница обаче може да трансформира едно елементарно за преодоляване заболяване в животозастрашаващо, споделят лекарите.

Още тази събота в медицинския център на „ Пирогов”, ще се организират съвещания с доктор. Кабинетът няма да има никакъв допир с COVID- секторите, обявиха от лечебното заведение.

От началото на пандемията 72-годишният Борислав Константинов живее в съвсем цялостна изолираност.

„ Страдам от доста болести - диабет, рак на простата, рак в единия бъбрек, хипертония”, споделя Борислав Константинов.

За да не се болести с COVID-19, Борислав прави всички прегледи с лекари единствено по телефона.

„ Когато имах незабавен случай, ме одобриха. И планувана интервенция също си направих”, споделя Борислав.

В последната една година доста от незабавните случаи при пациенти с хронични или онкологични болести са можели да бъдат предотвратени, споделят медиците, в случай че не беше страхът от пандемията.

„ Тази група от пациенти, с подобен вид болести, постоянно доближават до болничното заведение в доста тежко положение, в етап, в който по-трудно се управлява това заболяване и мъчно могат да се употребяват всички типове лекувания при тях”, разяснява доцент Добромир Сотиров.

Прегледите в „ Пирогов” тази събота ще са на хора с признаци на жълтеница, както и на пациенти с рак на черния дроб, панкреаса, стомаха и червата.

„ Възможност за ранен достъп, ранна диагностика и предприемане на съответното лекуване и превъзмогване на този боязън, който е насаден в пациентите да заобикалят до последно лечебните заведения”, изясни доцент Добромир Сотиров.

35% от българите изпитват терзания да посетят болнично заведение, демонстрира и разбор на Националната пациентска организация. А 12 на 100 са срещали проблем с осъществяване на лекуването си заради ограничаващите ограничения около пандемията.

„ Като практикуващ доктор съм се срещал с такива хора, които са за оперативно лекуване, които са казвали: „ Да, добре, само че дано да мине в този момент това затваряне поради COVID-епидемията, дано да изчакаме да отворят”, споделя доктор Иван Вецев.

Така в последната година експертите стартират да регистрират странна наклонност.

„ В момента, в който ограниченията се отхлабят, хората малко по малко потеглят още веднъж по лекари. И лечебните заведения се препълват”, изясни доктор Иван Вецев.

Съветът на специалистите е хората с открити болести да не пропущат прегледите си на всеки 3 или 6 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР