Заради динамичната среда на Балканите предизвикателствата пред бъдещия първи дипломат

...
Заради динамичната среда на Балканите предизвикателствата пред бъдещия първи дипломат
Коментари Харесай

Жозеп Борел ще се изправи срещу центробежните сили на Балканите

Заради динамичната среда на Балканите провокациите пред бъдещия първи посланик на Европа Жозеп Борел са доста и разнообразни в същината си. Проблемите, трупани с години, започнаха да ескалират. И от ден на ден наподобява, че задача номер 1 за Борел ще бъде да резервира мира и проевропейската ориентировка на Балканите. При чуването му пред европейските комисии през миналата седмица той подчертава върху това, че Европейският съюз би трябвало да се научи да употребява езика на силата. Ще му помогне ли тя в решаването на проблемите на Балканите? Actualno.com разгласява цялостния текст на разбор по тематиката на Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.
Бъдещият висш представител признава мащаба на геополитическото предизвикателство на Балканите. Но оправянето с това предизвикателство няма да зависи единствено от него.
Страните от Балканите най-вероятно са удовлетворени от цялото внимание, което получиха през миналите седмици. Жозеп Борел, претендента за висш представител за общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, разяснява, че районът ще бъде една от централните точки през неговия мандат, като даде обещание, че първото му публично посещаване ще бъде в Прищина. Същевременно, държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео посети Северна Македония и Черна гора, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше посрещнат с гала с червен килим в Белград. И по този начин, защо е цялата блъсканица?
Истината е, че Европейски Съюз от известно време е затънал в Западните Балкани, откогато се разбра, че разширението - като цел, а не като развой - ще бъде отсрочено за обозримото бъдеще. Номинацията на някогашния министър на правораздаването в Унгария Ласло Трошани за европейски комисар по договарянията за разширение - макар обстоятелството, че e отчасти виновен за офанзивите против върховенството на правото в Унгария при неговия началник Виктор Орбан – нямаше по какъв начин да се хареса на доста европейски водачи. Оттук и отхвърлянето на кандидатурата на Трошани в Комисията по правните въпроси на Европейския парламент.
Новият маджарски претендент, дипломата Оливер Вархели наподобява по-малко спорен - само че главният проблем остава. Представителят на на практика автократична страна, която непрекъснато се опълчва на европейската общественост на полезности, мъчно може да бъде заслужен бранител на демокрацията на Балканите. Мнозина се притесняват, че унгарският комисар ще предизвиква модела на ръководство на Орбан измежду елитите на Балканите, които към този момент са изкушавани да свръхцентрализират властта посредством надзор на медиите и стопанската система.
В този подтекст чуването на Борел даде насърчителен знак на района. „ Балканите и източният фронт на Европа, това е целта на външната ни политика “, сподели той по време на сесията си в Европейския парламент на 7 октомври. Това, което остава след прекратяването на присъединението като достоверна последна цел, е геополитическият метод с акцент върху разговора сред Косово и Сърбия (който, за разлика от разширението, е във владението на висшия представител). „ Трябва да реализираме съглашение сред Сърбия и Косово и това ще бъде мой приоритет “, сподели Борел.
Бъдещият висш представител беше явен в уговорката си за проблемите на района, макар необятно публикуваните съмнения за предразсъдъци, подбудени от отхвърли на Испания да признае Косово за самостоятелна страна. Новият подтик в Брюксел би трябвало да докара до по този начин нужната смяна в разговора Белград-Прищина - развой, който беше дерайлиран от неналичието на водачество на Европейски Съюз, наред с други фактори. Неотдавнашната полемика на Сърбия и Косово за замяна на земи промени разговора напълно, преди да се провали заради основни различия и липса на връзка.
Задачата на Борел няма да бъде лесна. Докато се занимава с недоверието сред Сърбия и Косово, Борел ще би трябвало да работи и с Ричард Гренел, чието изпращане в Берлин провокира изданието the Atlantic да го назова “най-Тръмп посланика на Америка ”. Новобранецът на Балканите, нормално ангажиран да поддържа политиката за Иран на президента на Съединени американски щати, споделя трол стила на Доналд Тръмп в интернационалната дипломация и най-вероятно ще следва линията на някогашния консултант по национална сигурност Джон Болтън по отношение на Косово и Сърбия. Болтън, най-гласният бранител на размяната на територии, беше убедил Белия дом, че Съединени американски щати могат да реализират бърза и нужна победа посредством договорката. През първите години на този век Гренел беше представител на Болтън в Организация на обединените нации. След назначението на заместник-помощник държавния секретар Матю Палмър за специфичен делегат на Западните Балкани в края на август, в този момент се обрисува метод на „ Джекил и Хайд “ на Съединени американски щати към района.
Междувременно, политическият терен в Косово се трансформира. Vetevendosje (Самоопределение) – коренно лява партия срещу статуквото, която води акции против Организация на обединените нации, непознатата интервенция и корупцията - завоюва парламентарните избори в страната. Харизматичният ѝ водач Арбин Курти сега събира очакванията на множеството хора в Косово. Двадесет години откакто някогашните партизани от Армията за избавление на Косово завзеха властта в Прищина, косоварите в този момент желаят да разрушат порочния кръг от непотизъм, провалена промяна, икономическа застоялост и публично неодобрение. От позиция на рестартиране на разговора, при новия ред може да не са доста по-лесни договарянията с предходния министър председател Рамуш Харадинай. Курти залага репутацията си на човек, който не прави покупко-продажби. Освен това, връзките му с групата на Болтън във Вашингтон са по-малко близки от тези на президента на Косово Хашим Тачи, съавтор на проекта за замяна на земи.
За сметка на това, сръбският президент Александър Вучич е застрашен не от политически промени, а от стопанска система в застоялост. Според Световната банка плануваният напредък на Брутният вътрешен продукт на Сърбия през 2019 година ще бъде към 3 %, което е спад след 4,2 % през 2018 година На Западните Балкани се следи тежко приключване на мозъци (до една трета от популацията е напуснало през последните 10 години) и ниски вложения, страните в района трансформират своите залози. Сърбия приветства китайските и турските вложения, желае да закупи съветска и турска военна техника и разисква проекти за основаване на зона за свободно придвижване и търговия със съседите си (което би изключило Косово, единствената страна, която няма безвизов режим с ЕС). Вучич даже възнамерява да подпише на 25 октомври съглашение за присъединение към Евразийския стопански съюз - блок, управителен от Русия, който включва Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.
Възстановяването на разговора сред Белград и Прищина ще отнеме доста дипломатическа сила и неизменност. Ще би трябвало да се вземат под внимание очакванията и стремежите на жителите в района, да има поддръжка от държавните управления и опозиционните групи и съседите да бъдат уверени, че това няма да повлияе на районната непоклатимост. Търсенето на съглашение на Балканите в действителност ще бъде тест за Европейски Съюз: по думите на Борел, „ в случай че ние като европейци не сме в положение да разгадаем този проблем в непосредствена непосредственост, е доста мъчно да повярваме, че ще бъдем геополитическа мощ. “
На други места в действително време настъпват геополитически промени. Докато Ердоган беше на посещаване в Белград, турската войска стартира инвазия в Северна Сирия. Операцията, ориентирана към следените от кюрдите региони, безспорно ще измести доста повече цивилни - за които балканският маршрут би бил най-краткият път на запад. Още една мигрантска вълна би дестабилизирала района и в случай че Европейски Съюз не им обезпечи задоволително поддръжка, балканските страни могат да бъдат тласнати в обятията на разнообразни външни участници. За Русия ще бъде още по-лесно да твърди, че Европейски Съюз е некадърен и НАТО е стар и да предложи помощ в сигурността и защитата, намалявайки силата на Алианса.
Като испански външен министър, Борел се е изправял пред доста нещастия, свързани с миграцията по Западния средиземноморски път и затова би разпознал мащаба на евентуалния проблем на Балканите. Решенията на този проблем, обаче, ще бъдат в ръцете на държавите-членки. Борел е прав: в случай че Европейският съюз се провали на Балканите, мъчно ще бъде взиман на съществено на интернационалната сцена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР