Заради бездействието на община Родопи“ и на база изрично искане

...
Заради бездействието на община Родопи“ и на база изрично искане
Коментари Харесай

Областният управител ще насрочи референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив

„ Заради бездействието на община „ Родопи “ и на база категорично искане на Инициативния комитет, ще издам заповед за нарочване на референдум в село Белащица за присъединението му към Пловдив “. Това заяви регионалният управител  Илия Зюмбилев. след среща с представители на Инициативния комитет, която се организира по самодейност на Тодор Токов. В нея участваха също общински съветници от Пловдив и „ Родопи “.

Те му връчиха през днешния ден стимулирано искане, в което се базират главно на Закона за административно-териториалното устройство на Република България и настоящото законодателство. Областният шеф съобщи, че от своя страна ще изиска по длъжностен път от ръководителя на Общинския съвет Родопи подписката за референдума.

Според доктор Зюмбилев са налице всички учредения да насрочи допитването, защото има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за смяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „ Родопи “ и има импортирано стимулирано искане от Инициативния комитет.

На 30 май, след близо двумесечно закъснение Общинският съвет „ Родопи “ внесе за разглеждане писмото на регионалния шеф, в което предлага локалният парламент да вземе решение за провеждането на референдум на територията на обитаемото място. Предложението е подложено на гласоподаване, само че не събира нужното болшинство, с цел да бъде отхвърлено, както се изисква по закон. Съответно не се оформя като решение и не се изпраща в Областна администрация.

„ Затова считам, че има „ непроизнасяне “ от страна на Общинския съвет, само че ще зачета волята на жителите на Белащица. Съгласно закона, откакто направя обзор на подписката, ще насроча референдум “, разяснява още доктор Зюмбилев.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР