Започват да се прилагат новите правила за защита на личните

...
Започват да се прилагат новите правила за защита на личните
Коментари Харесай

Влизат в сила новите правила за личните данни

Започват да се ползват новите правила за отбрана на персоналните данни. Общият правилник по отношение на отбраната на данните (ОРЗД) влиза в действие от 25 май, а задачата му е да разреши на жителите на Европейския съюз (ЕС) да упражняват по-добър надзор.

Освен това той модернизира и уеднаквява разпоредбите, които разрешават на предприятията да понижат бюрокрацията и да се възползват от увеличение на доверието на потребителите.

Какви права ще имат жителите?

Новият правилник е част от пакета за промени за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз, включващ още директивата за отбрана на данните за полицията и органите на наказателноправната система.

От 25 май жителите ще имат улеснен достъп до техните данни, в това число и по-голяма информация за обработването им. ОРЗД вкарва и ново „ право за преносимост ” на данните, което има за цел да улесни преноса на персонални данни сред доставчиците на услуги. 

Всеки консуматор към този момент ще има и „ правото да бъде пропуснат ”. Това значи, че с изключение на разрешение за потребление на персоналните данни, ще имаме и право и да се изтриваме. Всеки може да изиска данните му да бъдат вечно заличени от дадена база данни. 

Какви са разпоредбите за предприятията и компаниите?

От 25 май влиза в действие обединен набор от общи за Европейски Съюз правила. Публичните органи и предприятията, които обработват данни в огромни мащаби, към този момент са задължени да назначат особено длъжностно лице, което да дава отговор за отбраната им. Въвежда се така наречен „ обслужване на едно гише ”. Това е предписание, предвиждащо предприятията да контактуват единствено с един-единствен контролен орган в страната от Европейски Съюз, в която те са открити главно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР