Започваме тази история с една леко неприятна статистика – всяка

...
Започваме тази история с една леко неприятна статистика – всяка
Коментари Харесай

Чистият въздух на столицата, за който всички се борим

Започваме тази история с една леко неприятна статистика – всяка година повече от 2,5 милиарда души по света са изложени на рискови равнища на замърсяване на въздуха. А последните изследвания демонстрират, че даже най-ниските стойности на замърсяване оказват огромно въздействие върху здравето и благосъстоянието ни.

Този факт най-вероятно не е огромна изненада, изключително в случай че сте живущи в град като София, където „ алените зони “ (както ги наричат) са най-съсредоточени поради промишленостите и бизнеса.

Всъщност в случай че се замислим, точно огромните производства и фирмите с огромно наличие са тези, които оказват доста въздействие върху количеството обособен или икономисан въглероден диоксид (CO2). Те са и тези, които имат силата да бъдат мотор за смяна., да вземем за пример, с световното си наличие, е една от „ огромните “, които интензивно ползват политики в посока декарбонизация и запазване на околна среда.

Наскоро шведският бранд стана член-основател на Алианса за чист въздух на Световния стопански конгрес, който стартира на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP26). Като част от тактиката си за резистентност, ИКЕА се ангажира интензивно с това да понижи излъчванията на парникови газове до 2030 година с по-голям размер, в сравнение с цялата ѝ верига за образуване на стойност излъчва, като в същото време разраства бизнеса си в международен мащаб.

Електрификацията на автомобилния превоз е едно от основните решения за декарбонизация на транспортната промишленост, която по този начин или другояче е част от веригата за основаване на стойност.

„ По отношение на превоза и логистиката, задачите на ИКЕА в световен проект са да понижи въглеродния отпечатък от превоза приблизително със 70% и от логистичните интервенции с до 80% в безусловно изражение “, споделя Яна Якимова, шеф на магазин ИКЕА София.

„ Компанията си е сложила амбициозна стратегия за декарбонизация, а ние в България също сме част от това предизвикателство. Работим с разнородни начинания и решения. Част от тях е пилотното ни партньорство с първата въглеродно неутрална логистична компания в България за доставка на колета с флота от напълно електрически коли – “, добавя Якимова.

„ Ние сме първият огромен ритейл, който употребява сходни услуги в София. А нашият сътрудник в действителност първи влиза в града с лекотоварни електрически коли за доставка, което единствено по себе си е иновация “.

 Яна Якимова от ИКЕА и Цветанка Фратева Greenpoint Logicstics

Но за какво сходно партньорство е от огромно значение освен за компанията, а и за потребителите?

„ Всички наши артикули минават през избран път – от доставчика до дистрибуторски център и/или магазин, преди да стигнат до домовете на хората. Това пътешестване оказва въздействие върху околната среда, което ни прави доста виновни. Но и ни дава опция да вършим в действителност положителни за природата и хората планове. ИКЕА премисля всичко – материалите, които употребява за произвеждане, потреблението на сила в интервенциите, методите за удължение живота на продуктите... и не на последно място метода, по който те се придвижват по веригата за доставки. Въвеждаме устойчиви услуги, които не замърсяват околната среда с звук и нездравословни газовена, тъй че поръчките да стигнат до нашите клиенти без въглеродни излъчвания.

Това преосмисляне е обвързвано с консолидираното на новите технологии във веригата за основаване на стойност. Отворени сме за нови хрумвания, мислим ексцентрично и си сътрудничим с други компании, с цел да реализираме стремежи резултат.

Така, да вземем за пример, столичани към този момент ще могат да получават продуктите, поръчани от магазин ИКЕА София, чрез доставка с нулеви излъчвания. Това ще рече, че те, напълно естествено и без старания, ще са част от подобряването на градската среда. За тази задача се борим ние, само че и нашите сътрудници от Greenpoint Logicstics, които ни подадоха ръка в този пилотен план.

Знаем, че трансформацията няма да се реализира просто посредством подмяна на моторите с вътрешно горене с електрически такива, до момента в който всичко останало остава непроменено. Този преход ще изисква смяна на сегашните ни способи на работа и намиране на сътрудници, които желаят да се причислят към нашето пътешестване ", приключи Якимова.

“Greenpoint Logicstics идва на помощ, като оказва помощ на виновните бизнеси като ИКЕА, които желаят да затворят зеления кръг по веригата си на доставки, да транспортират без нездравословни излъчвания. А силата, задвижваща зелените доставки, идва главно от фотоволтаичната централа на офиса ни. Събирайки и складирайки слънчевата сила, ние можем да я използваме тогава, когато ни е належащо. Ето по какъв начин кръгът се затваря, доказвайки че бизнесът може да бъде резистентен, позволявайки на всички нас да дишаме леко и свободно ”, разяснява Цветанка Фратева, шеф на Greenpoint Logicstics.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР