Започва възраждането на проекта за язовир „Падеш” край Клисура. Зад

...
Започва възраждането на проекта за язовир „Падеш” край Клисура. Зад
Коментари Харесай

Строят язовир в Подбалкана

Започва възраждането на плана за язовир „ Падеш” край Клисура. Зад тази концепция към този момент застават кметовете на общините Карлово, " Марица " и Раковски, крупни аграрни производители от тези региони, както и Напоителни системи ЕАД - Клон " Марица ". Необходимостта от построяването на огромен язовир в Подбалкана към този момент е извънредно нужна, време е след половинвековното отсрочване този план да бъде сбъднат, съобщи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов. За да обсъдят рестарта на плана в Карлово, бяха шефът на Напоителни системи - клон Марица Петко Димов, кметицата на Клисура Генка Тодорова, представители на огромни обединявания на земеделските производители от Пловдивско.

Проектът е извънредно перспективен, неговото реализиране ще донесе доста изгоди на Карловска община и на всички по поречието на Стряма, съобщи Кабаиванов.

Проектът за това оборудване датира от началото 60-те години. Той е бил съживяван съвсем всяко десетилетие от този момент до момента, само че е бил отлаган - най-много заради липса на финансиране. Язовирът ще се намира в Средна гора на територията на Държавно горско стопанство - Клисура, недалече от възрожденския град. Той ще събира вода от реките Падеш и Белещица в Средна гора. Според специалистите планинските потоци ще могат да го зареждат изцяло най-малко 2-3 пъти годишно.

В същото време той ще реши казуса със стихийността на река Стряма, като обхване повърхностния отток на нейните води. Това ще докара до намаляването на спешните обстановки в поречието, които са изключително чести напролет и есента в нейното приблизително и долно течение, изключително на територията на община " Марица ", считат Петко Димов и специалисти от Напоителни системи - клон " Марица ". Когато придойде Стряма, къса насипи, разливите нанасят вреди върху шосето и железопътната линия София-Пловдив-Бургас. За възобновяване на дигите и другите вреди се харчат десетки милиони левове.

На вода за поливни потребности от бъдещият язовир „ Падеш” се надяват производителите на ориз и царевица в Пловдивско.

Карловската община, на чиято територия ще се реализира този план, ще бъде водеща, безапелационен е кметът Кабаиванов. Нашият регион ще има неоценими изгоди, счита той. Освен обезпечаването на поливна вода язовирът ще зареди цялата територия с питейна вода. Това ще реши казуса с нейния дефицит в Клисура, Розино, Христо Даново и Сопот, чак до Карлово и село Васил Левски. Още в първичния си вид планът е предвиждал построяването на огромно водоснабдително трасе до източния завършек на общината. Карлово вижда опция в плана „ Падеш” да се включи система от водноелектрически централи, а общината да получава доходи от тях. А още в първите разновидности, планът е предвиждал към язовира да бъдат построени вилни селища и зони за отдих, които да дадат подтик и на развиването на туризма.

Започваме акция за възраждането на този план, с вярата той да бъде рестартиран доста скоро, съобщи Емил Кабаиванов. На първо време ще срещнем с концепцията регионалния шеф и министъра на районното развиване, на по-следващ стадий и премиера. В същото време ще се събира плановата документи, която е била създавана в продължение на няколко десетилетия и разпръсната в разнообразни ведомства и институции. Ще е належащо осъвременяване на плана. А по едно и също време с тази подготовка ще стартира обезпечаването на финансиране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР