Започва модернизация на железопътния участък от София до Волуяк, който

...
Започва модернизация на железопътния участък от София до Волуяк, който
Коментари Харесай

Модернизират жп отсечката София – Волуяк със 199 млн. лева

Започва рационализация на железопътния сектор от София до Волуяк, който е с обща дължина почти 10 километра. Отсечката е част от кулоар Ориент-Източно-Средиземноморски. Началото на строителните действия бе даден от Нели Андреева, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията и инж. Красимир Папукчийски, общоприет шеф на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “.

Договорът за рационализация на жп възел София включва планиране и строителство. Проектните действия обгръщат техническо и работно планиране на коловозното развиване на централна гара София и междугарието София-Волуяк за модернизацията на двупътен стоманен път, контактната мрежа и създаване на нов трети електрифициран коловоз от Централна жп гара в столицата до гара Волуяк.

В сектора ще бъдат издигнати нови приемни сгради в гара Волуяк и спирка Обеля, а спирките Надежда и Връбница ще бъдат актуализирани. Предстои построяването на напълно нова гара Обеля, която ще включва 6 броя електрифицирани коловози, паркинги и уреди за връзки с публичния превоз, в това число със столичното метро. В цялата права ще бъдат построени нови перони, пешеходни подлези и надлези с обезпечена досегаемост на лица с увреждания и лица с понижена пъргавина. Очаква се  намаляване  на трафика  в София, както  и времето за пътешестване за товарните и пътнически влакове по направлението от турската граница в посока към границата със Сърбия.

Предвидените шумозащитни уреди в региона на гарите ще сведат до най-малко шума за живеещите в региона от преминаващи влакове, а защитните огради ще лимитират нерегламентираното секване на жп релси от жителите.

 

Проектът

Обект „ Проектиране и строителство за рационализация на коловозно развиване на Централна гара София и жп сектор Централна гара София-Волуяк “ е част от план „ Развитие на железопътен възел София: железопътен сектор София-Волуяк “ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).Стойността на контракта за строителство е 199 850 060.56 лв. без Данък добавена стойност, а негов реализатор е " ЗГОП БЪЛГАРИЯ “ ДЗЗД, в което влизат компаниите: „ Тодини България “ ООД и Стопанско сдружение ЗГОП АД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР