Започва мащабна модернизация на жп линията София-Елин Пелин. По новите

...
Започва мащабна модернизация на жп линията София-Елин Пелин. По новите
Коментари Харесай

България ще има първата скоростна железопътна магистрала

Започва огромна рационализация на жп линията София-Елин Пелин. По новите релси влаковете ще се движат с до 160 километра в час. Само след няколко години, когато бъде приключена модернизацията и на сектора от Елин Пелин до Костенец, България ще има първата скоростна железопътна автомагистрала, оповестиха от Министерството на превоза.


Нови релси, сигнализационна и информационна система - това планува модернизацията на 23-километровия сектор от София до Елин Пелин.

Целта е след модернизацията пътническите влакове по тази линия да развиват до 160 километра в час, а товарните - до 120.

След края на поредицата от модернизации дистанцията София-Бургас ще се взима за 3 часа.
Велик Занчев, зам.-мин. на превоза, осведомителните технологии и известията: Очакваме 2023 година да завърши рехабилитацията. Подготвяме процедура за нови мотрисни влакове, които да се впишат и да подобрим услугата, да понижим времепътуването.
Модернизация следва и на железопътния сектор от Елин Пелин до Костенец: 51 км. релси, 5 гари, нови 20 тунела, 23 километра мостове и виадукти, планува планът, утвърден към този момент от Европейска комисия. Така двата плана са на обща стойност съвсем половин милиард евро.
Инж. Красимир Папукчийски, дир. на Национална компания " Железопътна инфраструктура ": Строителството по правата е част от цялостната рационализация по железопътната линия София-Пловдив. С реализацията на този план нашата железница ще придобие различен тип - ще стане по-безопасна и ще даде алтернатива за придвижване на влакове - бързи и пътнически със скорост до 160 километра.
След модернизациите у нас на процедура ще бъде приключена Първата скоростна жп автомагистрала: от българо-сръбската граница при Калотина до пристанище Бургас и Свиленград на българо-турската. Целта е тежкотоварният трафик, който транзитира през България, да се качи на товарни композиции. Идеята е ТИР-овете да се придвижват от граница до граница по-бързо, а страната да печели от жп такси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР