Започналото до границите на НАТО руско-беларуско военно учение Запад-2017 едва

...
Започналото до границите на НАТО руско-беларуско военно учение Запад-2017 едва
Коментари Харесай

Вълненията за Запад-2017 може да са преувеличени, но Западът помни за Крим

Започналото до границите на НАТО руско-беларуско военно обучение " Запад-2017 " надали е въведения към война или " окупация на Беларус ", твърдят специалисти, които обаче постоянно вършат уточнението, че след анексирането на Крим нищо не е изключено, разясняват западни медии.

Цяла седмица армиите и флотът на двете страни ще показват своята мощност покрай източната граница на НАТО. Според въображаемия сюжет на ученията Русия и Беларус са нападнати. Въображаеми съперници ги нападат по въздух, море и суша. Те поддържат сепаратистите, желаят да вбият чеп сред Москва и Минск и да смъкват властта в Минск. Но Русия и Беларус дават отпор.

По данни на съветското Министерство на защитата в учението вземат участие 12.7 хиляди военнослужещи, към 250 танка, 200 артилерийски оръдия, 10 военни кораба, 70 военни самолета и хеликоптера, а също подразделения на вътрешните войски, Руската армия, ФСБ и Министерството на изключителните обстановки. По сюжет военната армада би трябвало " възпре сепаратисти, които с поддръжката на две измислени прилежащи страни са завладели част от още една измислена страна ".

Според немското Министерство на защитата посочената от Русия бройка на участващите бойци – 12.7 хиляди, е фиктивна. Реалната бройка е над 100 хиляди, счита немският боен министър Урсула фон дер Лайен, представена от " Франфуртер алгемайне цайтунг ". На миналогодишните учения " Кавказ " Русия също даваше занижена численост, а по-късно съветската войска без непотребен звук призна, че в ученията на другите полигони са взели участие не 12.5 хиляди бойци, а над 120 хиляди.

Съмнения съществуват и по отношение на сюжета на маневрите: не съществуват никакви сепаратисти, които биха могли да окупират част от територията на Русия или Беларус, написа немското издание. В същото време в учението " Запад " войските ще отработват взаимоотношение сред всички типове въоръжени сили в нормален и смесен пердах, в това число до (измислено) потребление на тактическо нуклеарно оръжие.

Множат се догадките, че учението " Запад-2017 ", провеждано от 14 до 20 септември в западната част на Русия и Беларус, може да е въведения към война, написа във " Вашингтон пост " Симон Сараджян, шеф и създател на плана " Russia Matters " към Harvard Kennedy School. Неговият разбор обаче демонстрира, че това е малко евентуално. Руската войска се готви за война, само че това вършат и генералите във всички страни, разяснява той.

Три съветски военни интервенции от 2008 година насам – в Грузия, Украйна и Сирия – фактически включваха разполагане на военни сили под прикритието на военни учения. Но тези интервенции допускаха най-малко две условия, нужни за Русия съществено да предприеме сходна замаскирана форма на широкомащабна приложимост на мощ. Първо, съветските ръководители би трябвало да са на мнение, че съществува правдоподобна, остра, сериозна опасност на витално значими национални ползи на страната им или за контрола върху властта на съветски ръководещи елити. Второ, съветското управление би трябвало да е решително, че ще удържи победа.

Според анализатора сега не е налице нито едно от тези условия. Нито една от прилежащите на Русия страни от някогашния Съветски съюз няма вероятност скоро да се причисли към НАТО.

Русия и Беларус имат своите разлики, само че беларуският президент Александър Лукашенко наподобява няма никакви планове да поведе страната си към НАТО, отбелязва Сараджян.

В същото време нито една от прилежащите на Русия страни не претърпява интервал на остра неустойчивост, който би разрешил на Русия да удържи бърза победа – какъвто бе казусът в следреволюционна Украйна, която не можа да предотврати загубата на Крим. И до момента в който западните страни бяха значително неподготвени за тайното разполагане на съветски войски в Крим през 2014 година, НАТО в този момент следи всичко деликатно, изключително някои от учения преди " Запад ", включващи симулация на предпазен нуклеарен удар против алианса.

Хипотетична неочаквана анексия на Беларус съществено би подкопала напъните на Русия да удържи другите някогашни руски републики в своя лагер, счита още специалистът.

Учението " Запад " е като Коледа – времето, по което настава, е авансово известно, само че възбудата и дългата подготовка затъмняват същинския смисъл на събитието, написа " Политико ", като също прави аналогии с съветските военни интервенции против Грузия през 2008 година и против Украйна през 2014 година

Балтийските страни се тормозят, че може да стане същото и с тях, само че тази възможност е по-ниска в сравнение с през 2013 година, защото в този момент на териториите на Литва, Латвия и Естония са основани елементи на НАТО.

Тревогата на Европа във връзка вероятностите на съветския боен авантюризъм слагат Москва в комфортно състояние, защото този боязън подхожда на съветската реторика и непрекъснатите подмятания за директни военни дейности против нейните съседи и други противници.

Германският в. " Ди Цайт " припомня, че Русия организира за четвърти път учения " Запад " и пита за какво Западът точно в този момент усеща опасност.

Вълненията във връзка " Запад-2017 " демонстрират, че за интернационалната политика е почнало ново летоброене. Ако човек приказва с дипломати от страните членки на НАТО, както и самостоятелни съветски и беларуски военни специалисти, никой от тях не чака от сегашните учения " Запад " военна ескалация или окупация на Беларус, само че и никой не изключва 100% този вид. Рано или късно в такива диалози се произнася решаващата фраза: след анексирането на Крим, би трябвало да сме подготвени за всичко.

Има опасения, че Москва може да вкара доста повече бойци в Беларус, в сравнение с има намерение да изкара след края на ученията, установявайки непрекъснато военно наличие на границата със страните от НАТО, написа " Ню Йорк таймс ". Балтийските страни и Полша подозират, че ученията могат да се употребяват като прикритие за съветска експанзия както през 2014 година, когато Русия предприе огромни военни учения, с цел да замаскира подготовката за анексиране на Крим и интервенция на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Отсъствието на бистрота усилва риска от недоразумения, нещастни случаи и произшествия, които могат да станат рискови, сподели наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той прикани Русия да " почита и буквата, и духа " на така наречен Виенски документ, задължаващ Русия и западните страни да оповестяват взаимно за всички учения с присъединяване на над 13 хиляди бойци или 300 танка и да позволяват на тях задгранични наблюдаващи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР