Започнаха разкопките на археологически обект край кирковското село Бенковски, а

...
Започнаха разкопките на археологически обект край кирковското село Бенковски, а
Коментари Харесай

Археолози започнаха разкопки в Родопите по хипотеза за Тракийска царска резиденция

Започнаха разкопките на археологически обект край кирковското село Бенковски, а догатката на археолозите е, че там се е намирала Тракийска царска резиденция, сподели пред публицисти проф. Николай Овчаров.
Той е един от първите проучватели на мястото и по думите му хипотезата за така наречен Тракийски тюрзис е поради съществуването на обекти, находки и датировка, аналог на тракийската резиденция Кози Грамади в Средна гора.

Овчаров посочи, че през 2016 година, при разкопки в местността е открит двоен гроб на аристократка и украшения, датирани от 4-3 век пр.Хр. През 2017 година археолозите изследват рид в местността, на който се намира архитектурен комплекс от към декар, също от 4-3 век пр.Хр. Последната находка и трети детайл от хипотезата за Тракийска царска резиденция е откритата от екипа на доцент Здравко Димитров каменна стена.

Според частичното обхождане, тя е дълга повече от 500 метра и сплотява в едно общо пространство досегашните археологически открития.

"Най-вероятно тук ще открием всички тези детайли на тракийската просвета, включващи светилище, упоменатият некропол, несъмнено и населено място. ", сподели доцент Димитров. Той посочи, че разкопките са частно финансирани и ще продължат до края на октомври. Обект на тазгодишните изследвания са архитектурните структури на най-високото място и техните функционалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР