Започнаха проверки относно законността на проведените сечи в Карловско. Проверките

...
Започнаха проверки относно законността на проведените сечи в Карловско. Проверките
Коментари Харесай

Шефът на агенцията по горите: Проверяваме сечите в Карловско

Започнаха инспекции по отношение на законността на извършените сечи в Карловско. Проверките не престават, ще бъдем безапелационни, когато приключат. В началото нямаше потвърдена противозаконна сеч, само че следва да бъдат тествани още сечища.

Това съобщи шефът на Изпълнителната организация по горите Стоян Тошев във връзка инспекциите в Карловските гори след сериозните наводнения в региона.

" Апелирам хората да подават сигнали. Всеки сигнал ще бъде тестван сигурно ", увери той.

" Хората, които участват на инспекциите с нас виждат, че горските територии не са компрометирани. Наистина има организационни пропуски, само че контролът се е повишил доста през последните години ", съобщи Тошев по Българска национална телевизия.

След 10 дни борба с вредите от наводнението в Карловско - по какъв начин хората в бедстващите села стартират живота си изначало. В неделя багерите извадиха 30 коли от коритото на река Татлъ дере. Те са били отнесени на километри от село Каравелово.

Първите хора, пристигнали след потопа, са военните. „ По отношение на избавителната интервенция - водата е буря и течението беше извънредно мощно в оня миг. Рискът да загубим някого от нашите хора също беше значителен ”, описа командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Деян Дешков по Нова ТВ.

Зам.-кметът на Карлово Николай Цветков уточни, че почистването в Каравелово е в ход. Разчистени са главните улици, с цел да се обезпечи достъп до всички наранени къщи. „ В долната част на селото сме съумели да почистим къщите от вътрешната страна. Сега се чистят дворовете. В горната част - към момента няма естествен достъп. Вниманието ще бъде ориентирано натам ”, посочи той.

Албена живее в частта от селото, понесла вълната. По думите ѝ е осъществено едно „ голямо закононарушение ” в общодържавен мащаб. „ Наносите са от стотици хиляди кубици рязани дървета, има и изкоренени. От години алармирам и се отвращавам. Пред къщата ми се бият печатите на дървесината ”, посочи тя.

Жената добави, че от шест месеца от гората се смъкват 12-метрови трупи с диаметър над 50 см до 1,5 м. „ Това са големи дървета. Въпросът къде е останалата част от тях също стои. Абсолютно безконтролна сеч. От февруари около къщата ми минават камиони с големи трупи ”, сподели още Албена.

Военните не престават работата си по разчистването. „ Предстои да създадем нов проект, по който да тръгнем от единия завършек на селата и да караме, до момента в който се свърши. Тоест, прогнозата ни, че нашето присъединяване ще продължи най-малко още месец ”, уточни ген. Дешков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР