Заплатите растат там, където има синдикати, заявиха президентът на КНСБ

...
Заплатите растат там, където има синдикати, заявиха президентът на КНСБ
Коментари Харесай

Синдикатите с важна новина за увеличението на заплатите

Заплатите порастват там, където има синдикати, обявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

" Там, където има синдикати и подписани групови трудови контракти, приходите са най-малко с 12 % по-високи ", сподели водачът на КНСБ Пламен Димитров на конгрес на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието - КНСБ. Той прикани за увеличение на покритието с групови трудови контракти, което сега в България е едвам 28 на 100. Европейската инструкция за минималните заплати си слага за цел покритието с групови трудови контракти на наемния труд да стане най-малко 70 %. Според Пламен Димитров синдикатите имат бъдеще в този свят, който бързо се трансформира, тъй като с помощта на тях се връща справедливостта, която всеки служащ чака - да получава това, което е проработил. А справедливостта стабилизира демокрацията, сподели още президентът на КНСБ.

В същото време икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова разгласява разбор под наслов " Където има синдикати ", в който напомня постигнатото от Конфедерацията през последната седмица. В разбора се показва, че минималната работна заплата се усили с към 9 % с помощта на синдикатите, само че това нарастване даже не компенсира инфлацията, по тази причина е неотложно още едно. За ново нарастване упорстват както КТ " Подкрепа ", по този начин и КНСБ.

Според Ваня Григорова за служащите, които получават повече от минималното заплащане, би трябвало обединяване. " В предприятията, където служащите не са обединени, в множеството случаи евентуално няма да получат и 5 % нарастване, макар забележителния растеж на горивата и на цените на артикули от първа нужда ", показва синдикалистът.

Тя напомня какво се реализира посредством общи дейности: в " Мини Марица-изток " ЕАД получават 15 % нарастване на фонд " Работна заплата " ; в бранш " Култура " са извоювани 11,8 млн. лева спомагателни средства, а за градския превоз - нарастване на трудовите хонорари на работещите с 10 % от 1 април 2022 година.

В опазването на здравето ще има растеж на трудовите хонорари, като те ще станат 910 лева за санитар, 1500 лева за здравна сестра, 1900 лева за доктор без компетентност и 2000 лева за доктор със компетентност.

Всички училищен и управителен заплати се усилват с 12,3 %, непедагогическият личен състав получава не по-малко от 10 на 100, а лекторските часове се усилват с 10 %. " Понякога с договаряния става. Понякога трябват закани. А от време на време - протестни и протестни дейности. Всичко зависи от силата, която имат или нямат служащите ", декларира синдикалистът Ваня Григорова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР