Заплатите и в България са ниски, но там важат правилата

...
Заплатите и в България са ниски, но там важат правилата
Коментари Харесай

Ето защо Volkswagen предпочита Турция

Заплатите и в България са ниски, само че там важат разпоредбите на Европейски Съюз за държавните дотации, до момента в който в Турция този въпрос се взема решение гъвкаво, споделят от Volkswagen. Това може да се окаже решаващо за инвестицията от 1 милиарда евро, написа изданието Deutsche Welle .
В продължение на месеци се водиха договаряния и в този момент очевидно са отстранени съвсем всички спънки. Новият цех на Volkswagen очевидно ще се строи в Турция: " Водим заключителните диалози ", съобщи в четвъртък (26.09) Андреас Тостман от Управителния съвет на колоса пред публицисти в Берлин. Според него сега се прецизират последните елементи. Договорите можели да бъдат подписани в границите на две седмици, а „ може би и по-рано ".
Преди три седмици организация Reuters заяви, базирайки се на осведомени кръгове, че решението на немския тръст за инвестицията е директно идно. Още в края на август надзорният съвет на Volkswagen взе кардиналното си решение за градежа на новия цех.

Осведомени източници настояват, че в Маниса край Измир ще бъде построен новият цех на компанията. Той ще създава 300 000 автомобила годишно. За задачата ще бъдат разкрити близо 4000 нови работни места. Строежът ще стартира през 2020 година, а производството е планувано да започва през 2022 година. Инвестицията на немския тръст ще е на стойност от близо 1 милиард евро.
Заводът ще създава моделите Volkswagen  " Пасат " и ŠKODA " Супърб " за експорт в Източна Европа. 80 до 90% от производството ще се експортират към разрастващите се пазари на Източна Европа и Русия. Останалата част от производството ще се продава в Турция.
Решението за построяването на нов цех на Volkswagen в Турция е политически оспорвано. Европейски Съюз упреква Реджеп Ердоган в орязване на свободата на словото и правото на демонстрации. От Volkswagen обаче дават отговор, че Турция от години е кандидатка за присъединение към Европейски Съюз. В същото време те признават, че обстановката в страната се е влошила след несполучливия опит за прелом през 2016 година. " Volkswagen е наясно, че в Турция има репресии против критици на режима и дисиденти ", споделя Томас Щег, който лобира в интерес на концерна. Той обаче акцентира, че Турция е страна с развита пазарна стопанска система, която в бъдеще още веднъж ще се развива по възходяща линия. Предпоставките за това били налице.

Андреас Тостман от Управителния съвет на Volkswagen допълва: " Смятаме, че в Турция ще можем да запазим нашето високо равнище - във връзка с качеството на продукцията, в отбраната на синдикалните права на чиновниците, както и във връзка с човешките права в сферите, на които можем да окажем директно въздействие ".
Според Volkswagen равнището на заплатите в Турция е по-ниско, в сравнение с в другите източноевропейски страни, станали предмет на разискване по отношение на новия цех. В България, която дълго време се смяташе за опция на Турция, заплатите също са ниски, единствено че там нямало задоволителен брой надлежно квалифицирана работна ръка.
Освен това България е обвързана с европейските правила за разпределяне на държавни дотации. В Турция обаче този въпрос се взема решение с договаряния, показват още от компанията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР