Заплатите и пенсиите на руснаците растат, но не и реалните

...
Заплатите и пенсиите на руснаците растат, но не и реалните
Коментари Харесай

Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма бедност

Заплатите и пенсиите на руснаците порастват, само че не и действителните им приходи. Все повече руснаци живеят под прага на бедността, популацията задлъжнява с рекордни темпове.

На какво се дължи този абсурд?

Според последни данни, през първото полугодие на 2019 година макроикономическата обстановка на Русия е била постоянна. Отчетени са невисоката инфлация, растежът на Брутният вътрешен продукт, заплатите и пенсиите. Реалните приходи обаче, които са главен индикатор за благосъстоянието на популацията, към този момент шеста поредна година понижават. Нараства броят на руснаците, които живеят под прага на бедността, популацията задлъжнява с рекордни темпове.

Според данни на Федералната статистическа работа на Русия (Росстат), през лятото на 2019 година инфлацията в Русия е забавила темповете си. През първите шест месеца на годината са се нараснали заплатите и пенсиите - надлежно с 1,9% и 0,8% по отношение на същия интервал на 2018-та година.

Само че този растеж не може да подсигурява позитивна динамичност на действителните приходи, които в Русия към този момент шеста година подред понижават. През първото полугодие намаляването им е с 1,3%. Нараства и броят на руснаците, живеещи под прага на бедността (13,5% спрямо 13,3% през миналата година). Експертите изясняват спадането на действителните приходи със забавянето на растежа на заплатите (1,9% против 8,5% през първото полугодие на 2018 г.).

БПВ пораства, действителните приходи понижават - за какво?

Фактът, че при релативно невисока инфлация и стопански растеж действителните приходи на жителите не престават да понижават, не изненадва специалистите. " 0,7% растеж на Брутният вътрешен продукт е доста ниска стойност. Може да се каже, че това е " плюс " в границите на статистическата неточност. Наивно е да се разчита на това, че при подобен непретенциозен растеж, действителните приходите ще нарастват ", показва пред Дъждовни води шефът на Института за стратегически разбори на компанията ФБК Игор Николаев.

Водещият теоретичен помощник на икономическия факултет МГУ Юрий Данилов е уверен, че Росстат " искрено фалшифицира " данните, което добре се вижда от индикаторите за развиването на промишленото произвеждане. Научните центрове вършат независими планове, като се основават на изходните данни за производството. Тези данни са по-близки до действителността и не са по този начин спорни, както формалните данни. Според Данилов, цифрите на Росстат са безусловно невероятни. Той е уверен, че те са повишени, а спадът на действителните приходи е по-висок, в сравнение с твърди Статистическата работа.

Една от аргументите за спада на действителните приходи е задлъжняването на популацията. По данни на Централната банка на Руската федерация, оповестени в средата на септември, равнището на кредитните отговорности на популацията в 75% от районите е надвишило даже рекордните стойности от 2103 и 2014 година. През 2019 растежът на потребителското кредитиране може да се усили с още 20%.

Централната банка има намерение да вкара ограничения, ограничаващи опциите на жителите да вземат потребителски заеми, в това число и по-строгата инспекция на кредитоспособността.

Неблагоприятните трендове ще продължат

Според Юрий Данилов, " руснаците през днешния ден не разполагат с надеждни ориентири в държавната статистика, с чиято помощ да възнамеряват стопанската система на семействата си. Показател, какъвто е растежът на Брутният вътрешен продукт, за който постоянно приказват служителите, не си коства да се взима под внимание, тъй като и той не подсигурява растеж на действителните приходи на жителите.

" Миналата година Брутният вътрешен продукт на Русия имаше растеж от 2,3%. Приходите във федералния бюджет набъбнаха със 17,2%, а действителните приходи на жителите с едвам 0,1% ", показва Николаев. Според него, даже в случай че през 2020 година се очертае някакъв незначителен плюс в растежа на действителните приходи, той няма да бъде осезателен - т.е. " поврат не може да се чака ".

Юрий Данилов сочи, че някои разпореждат огромни очаквания на огромните национални планове, финансирани от страната. " Като имаме поради обаче какъв брой неефективна е днешната съветска страна, изключително в ръководството на капиталовата активност, аз надълбоко се колебая, че тези очаквания ще се оправдаят. Ако не понижим значително държавния дял в стопанската система и не подобрим капиталовия и предприемачески климат, няма да можем да преодолеем отрицателните трендове в развиването на Русия ", обобщава специалистът. /DW.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР