Заплахата от екзекуция има тенденция да фокусира ума“, казва управляващият

...
Заплахата от екзекуция има тенденция да фокусира ума“, казва управляващият
Коментари Харесай

Из наръчника на Уолстрийт за предотвратяване на хаоса с тавана на дълга

Заплахата от „ екзекуция има наклонност да концентрира мозъка “, споделя ръководещият комерсиалната група на Асоциацията на промишлеността за скъпи бумаги и финансовите пазари (Sifma) Робърт Туми.    Sifma предлага справочник за оцеляване при възможен дефолт на Съединени американски щати, предлагайки решения, които да минимизират евентуалните вреди, написа The Wall Street Journal. Основната цел: да се поддържа действието на финансовите пазари.    Страховете на доста вложители са свързани с всичко: от компютърни проблеми до каскадна суматоха, в случай че Съединени американски щати пропуснат заплащания по съкровищни облигации, които са основата на търговията и нормално се считат за съвсем толкоз безвредни, колкото парите в брой.   Съгласно проекта на Уолстрийт обаче вложителите ще могат да продължат да търгуват с всички американски съкровищни облигации, даже тези с просрочени заплащания по рента или главница. Хаосът и объркването ще бъдат овладени посредством поредност от конферентни диалози, всеки с дневен ред, към този момент проведен от Sifma.  

Туми, който е някогашен юрист в Комисията по скъпите бумаги и тържищата и Федералния запас на Ню Йорк, сподели на конференция предходната седмица, че участниците на пазара са били сюрпризирани, когато министърът на финансите Джанет Йелън съобщи при започване на месеца, че държавното управление може да се окаже в обстановка, в която не може да заплаща сметките си още на 1 юни, в случай че Конгресът не увеличи тавана на дълга на Съединени американски щати до тогава.   Датата се оказа по-ранна от предстоящата от доста анализатори, само че в този момент фирмите от Уолстрийт интензивно възнамеряват да смекчат вредите, разчитайки на уроците от последната борба за тавана на дълга през 2011 г.    В края на опълчването тогава член на Федералния запас на Ню Йорк споделя на чиновници на централната банка, че участниците на пазара не са съумели да „ стигнат до добре съгласуван и ефикасен метод “ за справяне с евентуален дефолт, съгласно дубликат от срещата.    Оттогава Sifma и група пазарни участници, подкрепени от Федералния запас на Ню Йорк, търсят въпросния метод. 

Основната задача на Sifma през последните дни е да се увери, че членовете на групата – в това число брокери, банки и мениджъри на активи – са осведомени с наръчника по дифолт.   Едно от догатките е, че Sifma ще може да получи еднодневно предупреждение, в случай че следва пропуснато заплащане. В този миг организацията ще организира първия си конферентен диалог в 18:45 ET, с следене, планувано за 22:15 ч.   Основната цел и на двата диалога ще бъде да се отговори на основен въпрос: дали Министерството на финансите е решило да забави с един ден заплащане на главницата, дължимо на идната заран. Ако това се случи, търговията със засегнатите държавни облигации на Съединени американски щати може да бъде осъществена всъщност обикновено.   Съкровищни облигации, които би трябвало да падежират във вторник, да вземем за пример, в този момент ще имат нова дата на „ действен падеж “ – в сряда. Ежедневната рутина на конферентните диалози и удължаването на датите на падежа ще продължи толкоз дълго, колкото е належащо, до момента в който Министерството на финансите може да изплати облигацията. В този миг заплащането ще отиде при този, който държи облигацията в нощта преди датата на оперативния падеж, а не към първичната дата на падеж.   Далеч не е несъмнено, че Министерството на финансите в миналото ще пропусне заплащане по дълг, даже и да не разполага с пари в брой, с цел да заплати всичките си сметки. През 2011 година то взе решение в последния миг, че ще даде приоритет на заплащанията по дълга пред други типове разноски, съгласно стенограмата от същата среща на Фед, разкриваща напъните на Уолстрийт да сътвори проект за деяние при дефолт.   Министерството на финансите ще продължи да емитира облигации за набиране на паричните средства, нужни за погашение на падежиращите облигации. Междувременно би забавило недълговите заплащания, в случай че е належащо, с цел да има повече паричните средства, нужни за заплащане на лихвите по съкровищните бонове.   От своя страна Йелън неведнъж е казвала, че няма положителни разновидности, в случай че Съединени американски щати доближат своя кредитен предел и предизвести, че платежните системи на Министерството на финансите може да не са в положение да дадат приоритет на избрани заплащания пред други.

Част от играчите на Уолстрийт ще се опитат да лимитират вредите от дефолт и отвън пазара на облигации.   Банки като JPMorgan и Bank of America биха били подготвени да извършат предплатено обществените заплащания на клиентите си за няколко дни, при догатката, че договорката за тавана на дълга може да бъде подписана през това време, съгласно източници на WSJ. Банките, несъмнено, няма да вършат това постоянно.   Главният изпълнителен шеф на Bank of America Браян Мойнихан сподели през февруари, че кредиторът ще се приготви да анулира таксите за забавяне и други разноски за клиенти, които печелят пари от държавното управление. Това би отразявало дейностите, подхванати по време на пандемията и други рецесии.   Ако Министерството на финансите пропусне заплащане по дълг, следването на наръчника на Sifma надали би подсигурило успокоение на пазара на облигации.   Компютърните системи, предопределени да обезпечат автоматизирани заплащания по дълга, ще би трябвало да се трансформират ръчно. Дори в случай че вложителите могат да търгуват съкровищни облигации, които механически към този момент са падежирали, или да ги употребяват като поръчителство в съглашения за краткосрочни заеми, те може да не желаят да го вършат, създавайки разбърквания в основна част от финансовата система.

На път към намалени рейтинги    Късно в сряда Fitch съобщи, че е сложила топ кредитния рейтинг " ААА " на Съединените щати под отрицателно наблюдаване с опция за негово намаляване предвид на продължаващите договаряния за тавана на дълга.

Рейтинговата компания съобщи, че към момента чака демократите и републиканците да реализират съглашение за повишение на лимита на дълга, само че разяснява, че има по-голям риск да не успее да го направи в точния момент.   Освен това анализатор от Moody’s Investors Service сподели пред Reuters по-рано, че рейтинговата компания може да промени вероятността си за държавното управление на Съединени американски щати от постоянна на отрицателна.   Евентуалното намаляване на " ААА " рейтинга на Съединени американски щати може да повлияе отрицателно на  цените на държавни скъпи бумаги за трилиони долари, които също се употребяват с рейтинг " ААА ".    През последните седмици вложителите се отдръпнаха от съкровищни бонове с падеж при започване на юни, предпочитайки да избегнат неприятностите, които биха пристигнали със забавено заплащане, когато могат да купят други скъпи бумаги, които са изправени пред по-малък риск.

Близо до договорка, само че не напълно
Междувременно договарящите от републиканците в Камарата на представителите показаха, че се приближават до договорка с Белия дом за повишение на тавана на дълга. Двете страни продължиха да спорят за равнищата на държавните разноски за идващите години по време на договарянията в четвъртък, оповестява още WSJ. 
Лидерите се надяват да прокарат договорката както през Камарата на републиканците, по този начин и през Сената на Демократическата партия преди крайния период идната седмица, когато държавното управление може да няма задоволително средства, с цел да заплати всичките си сметки в точния момент.
„ Знаем къде са нашите разлики. Снощи работихме много след среднощ. Днес се връщаме към това, пробвайки се да стигнем до решение “, сподели пред кореспонденти ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. „ Нищо не е контрактувано дефинитивно, само че знаем какво тъкмо би трябвало да създадем, с цел да разгадаем този проблем “, добави той, представен от WSJ.
Републиканците споделят, че е значимо да се подхващат съкращения на разноските, с цел да се понижи дефицитът и бъдещето на страната да не бъде обременено от задължения. 
Демократите месеци наред отказваха да договарят, заявявайки, че таванът на дълга би трябвало да бъде нараснал без никакви условия, само че започнаха съществено да се ангажират с договаряния по-рано този месец на фона на наближаващия краен период, предвещаващ дефолт.
Белият дом предлага да работи за понижаване на недостига посредством увеличение на налозите за богатите и корпорациите, само че договарящите републиканци отхвърлят да приказват за растеж на налозите.
Дискусиите се организират, до момента в който депутатите от Камарата са с настройката да излязат в отмора за празника Деня на паметта. Ръководството на Републиканската партия въпреки всичко е предизвестило членовете си, че ще имат 72 часа, с цел да прегледат всяко законодателство и 24 часа предупреждение, с цел да се върнат във Вашингтон, в случай че има подписана договорка. Сенатът към този момент е в отмора и би трябвало да се върне към работа идната седмица.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР