Запазването на настоящите нива на бърз растеж в кредитирането могат

...
Запазването на настоящите нива на бърз растеж в кредитирането могат
Коментари Харесай

БНБ: Не взимайте нови кредити

Запазването на актуалните равнища на бърз напредък в кредитирането могат да усилят задлъжнялостта, което да докара нарастване на необслужваните заеми и обезценките. Това показват от Българската национална банка в най-новото издание на бюлетина „ Банките в България ” за второто тримесечие на тази година.

„ Въпреки че в кратковременен проект усилването на кредитната интензивност може да окаже удобен резултат върху финансовия резултат на банковия бранш, продължителното опазване на настоящите равнища на кредитен напредък основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта и за струпване на циклични опасности, които могат да се материализират при стопански спад под формата на нарастване на необслужваните заеми и на обезценките. ”, написа в изданието.

Кредитите за неправителствения бранш у нас нарастват със 7.6% на годишна база до сумата от 69.188 милиарда лв., сочат данните на Българска народна банка към края на месец септември. Висок растеж се регистрира при заемите за ползване и изключително при тези за жилище. Към края на деветия месец на тази година, жилищните заеми растат с 16.2% на годишна база до общата сума от 13.513 милиарда лв.. Потребителските заеми записват скок от 9.9% по отношение на същия интервал на предходната година до общата сума от 12.978 милиарда лв.. И при двата сегмента се регистрира ускорение на темпа на напредък, защото през предходния месец август, годишият растеж доближаваше 15.8% при жилищното кредитиране и 9.8% при заемите за ползване. Изтеглихме жилищни заеми за близо 2 милиарда лв. единствено за година

Според последните данни за положението на българската банкова система, брутният размер на необслужваните заеми и авански доближава 5.399 милиарда лв. към края на септември или дял от 6.44% от общата сума на брутните заеми и задатъци. Това е понижение по отношение на края на юни тази година, когато сумата е възлизала на 5.513 милиарда лв. или дял от 6.72%.

Изтичането на мораториума върху заплащанията по заемите също може да се отрази неподходящо в посока нарастване на неприятните заеми у нас, излиза наяве от бюлетина.

Според тримесечното издание, макар, че към този момент не се регистрира основна смяна в размера на необслужваните заеми, делът на необслужваните заеми при тези с изминал мораториум е по-висок по отношение на равнището на съотношението за целия кредитен портфейл. Последното е несъмнено като симптом за „ изостряне на кредитния риск спрямо интервала преди началото на пандемията ”.

Общият брутен размер на заемите и задатъците, отсрочени и уредени вследствие на мораториума по заплащанията, възлиза на 8.890 милиарда лв. към края на месец септември тази година, сочат данните за положението на банковата система. Отсрочените заеми на предприятията доближават сумата от 6.921 милиарда лв., до момента в който тези на семействата възлизат на 1.969 милиарда лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР