Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски се върна назад във

...
Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски се върна назад във
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски за пандемията: Преди намесата на политиците бяхме с най-ниска смъртност в света

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски се върна обратно във времето и разяснява пандемията преди четири години. Тогава той бе началник на оперативния щаб за битка с коронавирус и всеки ден даваше брифинг с информация за протичащото се.

" Много се надявам способените органи да са си взели поучения и да са подготвени за вероятно последващо такова предизвикателство и да се учи задоволително добре какво се е случило тогава. Наскоро гледах едно предаване за по този начин наречения " испански грип ", макар че той не е испански. То е потресаваща история. Това го гледах скоро преди към седмица и си споделих - " Боже, каква къса памет имаме ". Тогава беше безусловно всичко непознато. Имаше една може би прекаленост. Никога не мога да намеря отговор на въпроса за какво в Китай се действаше толкоз прекалено строго още незабавно. Което съгласно мен значеше, че има нещо премълчано или нещо, което не знаем. И че би трябвало да бъдем в действителност доста радикални в ограниченията си. За първите месеци, до момента в който действаше интензивно оперативния щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Дори общата смъртност е понижена в България. Това е елементарно проследимо в статистиката. След което към този момент когато настъпи разнобой, както се споделя - намесиха се политиците, към този момент нещата станаха просто неуправляеми. И за жалост ние излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света, след Перу ", сподели той.

Генералът разяснява и ниските равнища на имунизация у нас. " Сега се чудим какво става с коклюш, дай Боже, да не се се чудим какво ще стане с детски паралич. Много хора се разколебаха с имунизациите заради непремерени изявления в тези моменти. Но наблюдавайки статистиката, ми прави усещане, че с всяка измината година спада имунизацията, и то против такива смъртоносни болести, каквото е детския паралич, което е доста съдбовно ", съобщи още медикът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР