Запасете се с тези противовъзпалителни храни, за да възстановите и

...
Запасете се с тези противовъзпалителни храни, за да възстановите и
Коментари Харесай

Храни, които помагат в борбата с възпалението

Запасете се с тези противовъзпалителни храни, с цел да възстановите и укрепите тялото си.

Възпалението може да провокира безпорядък па тялото, засягайки всички органи - от кожата до сърцето. За да стопирате развиването на възпалителните процеси, консумирайте повече от пресните храни по-долу.

Задължителни храни в противовъзпалителната диета за зеленолистните зеленчуци, целина, китайско зеле, броколи, алено цвекло, а от плодовете избирайте постоянно боровинки и ананас. Макар и да не са обичайни за българина храни, кокосовото масло и джинджифилът са едни от най-мощните оръжия, когато става въпрос за това да се предпазим посредством хранене от възпаления.

Важно е да знаем, че омега-3 и омега-6 мастни киселини са извънредно значими, когато не желаеме да сме заболели. Тези противовъзпалителни съедининения обаче би трябвало да са в отличен баланс в тялото, с цел да имат изгоди.

При здравословни хранене съотношението им в менюто би трябвало да е 1:3 омега-3 към омега-6. Съвременният нездравословен метод на хранене, който включва доста рафинирани храни, модифицирани артикули, захари и трансмазнини, нарушава салдото сред мастните киселини - 1:14-25.

Ето още от най-хубавите противъзпалителни храни, които би трябвало да включвате постоянно в храненето си.

Сьомга

 Противовъзпалителни храни

Тази риба съдържа най-малко живак и е богата на омега-3 мастни киселини, които са ефикасни против инфектиране. Изпечете, сварете на скара или пара, сервирайте със свежа салата.

Куркума

Тази антична фалшификация е известна със способността си да понижава възпалението. Добавете смляна куркума към сухи маринати, супи, питиета. За по-добро асимилиране не забравяйте да добавите щипка черен пипер към нея.

Ленено семе

Ленените масла оказват помощ да се противодейства на възпалението. Цели или смлени семена могат да се употребяват в салати, смутита и хлебни произведения.

Вода

 Вода против възпаления

Борите се с възпалението, като пиете задоволително вода. Тя не съдържа калории и остава най-хубавия метода за поддържане на водния баланс и детоксикация. Не обичате чиста вода? Използвайте пресни плодове, сока на които да се влее във водата с внимателен усет.

Орехови ядки

Тези хрупкави ядки придават усет и текстура на салати, закуски, гореща каша и печени артикули. Те даже могат да се употребяват в сос песто, замествайки кедровите ядки. Противовъзпалителните свойства на орехите са свързани с понижен риск от хронични болести като диабет и сърдечни болести.

Горски плодове

Антиоксидантите, открити в боровинките, ягодите и малините, са чудесни помощници в битката с възпалението и те работят добре с кремообразното кисело мляко в парфето. Изберете пресни плодове през сезона, а през останалото време използвайте замразени.

Семена от чиа

 Чията е противовъзпалителна храна Снимка: TanyaGyurova

Тези дребни семена са богати на омега-3 киселини и впечатляващ набор от витамини и минерали. Разбъркайте ги към соево мляко за пудинг или прибавете към пресни плодове за бърз и елементарен десерт без захар. Накиснете ги за една нощ или няколко часа напряко в млякото, сока, с цел да омекнат.

Авокадо

Здравословните ненаситени мазнини в авокадото могат да оказват помощ в битката с възпалението. Изследване, оповестено през 2012 година, откри, че яденето на авокадо оказва помощ да се ограничи производството на съединения, които предизвикват инфектиране и нарушават кръвообращението. Порция гуакамоле е най-хубавият метод да се насладите на този плод.

Череша

Черешите са друга съкровищница от антиоксиданти! Установено е, че сокът от вишна понижава възпалението и предизвиква възобновяване на мускулите след подготовка. Добавете череши към салатите за усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР