Западноафриканските лидери насрочиха среща на върха за четвъртък, за да

...
Западноафриканските лидери насрочиха среща на върха за четвъртък, за да
Коментари Харесай

Западна Африка обсъжда в четвъртък ситуацията в Нигер

Западноафриканските водачи насрочиха среща на върха за четвъртък, с цел да обсъдят отхвърлянето от хунтата в Нигер на ултиматума за възобновяване на сваления президент, до момента в който Съединените щати изпратиха върховен чиновник в Ниамей, с цел да упорстват за връщане към демокрацията, оповестява " Ройтерс ".

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) призова  водачите на преврата на 26 юли да се отдръпват,  или да се приготвят за възможна военна интервенция.

Но хунтата, под управлението на самопровъзгласилия се за държавен глава военачалник Абдурахаман Чиани, някогашен пълководец на президентската армия на Нигер, вместо това затвори въздушното пространство и даде обещание да пази страната.

Действащият заместител държавен секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд отлетя за столицата на Нигер Ниамей в понеделник за " откровени и сложни " диалози с висши чиновници на хунтата, които отхвърлиха апелите за връщане към демократичния ред.

" Те са много твърди в мнението си за това по какъв начин желаят да продължат и това не е в сходство с конституцията на Нигер ", сподели тя пред кореспонденти късно в понеделник по телефона, преди да напусне Ниамей.

 Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер
Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер

Държавният секретар на Съединени американски щати отхърли изказванията, че наемниците стоят зад преврата в страната

Руската частна военна компания " Вагнер " се възползва от неустойчивостта в Нигер. Това съобщи по-рано във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. 

След преврата от преди близо две седмици страната се ръководи от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум. Появиха се изказвания, че хунтата е поискала помощ от Вагнер, която оперира в прилежащата страна Мали.

Блинкън уточни, че не счита, че ЧВК " Вагнер " стои зад преврата в Нигер. Той изрази терзание от деяние на наемниците в региона на Сахел.

Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от " Вагнер ". Те единствено се пробваха да се възползват от това, разясни държавният секретар на Съединени американски щати.

Всяко едно място, на което е отишла ЧВК " Вагнер ", са последвали гибел, заличаване и употреба. Сигурността не се е подобрила, а е спаднало, добави той.

Смята се, че Вагнер има хиляди бойци в страни, в това число Централноафриканската република (ЦАР) и Мали. Бойците на групировката са упрекнати в нарушавания на човешките права в няколко африкански страни.
 Хунтата на Нигер затвори въздушното пространство над страната
Хунтата на Нигер затвори въздушното пространство над страната

Франция спря помощта за района

Припомняме, че в края на юли военни направиха прелом и смъкнаха от власт президента на Нигер. Генерал Абдурахман Чиани се самообяви за новият водач на африканската страна. Франция и Европейски Съюз стопираха помощта за Нигер. Западноафриканските водачи се събраха изключително поради преврата. Лидерът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин похвали преврата и предложи услугите на наемническата компания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР