Западните страни възнамеряват да предоставят допълнителна финансова и военна подкрепа

...
Западните страни възнамеряват да предоставят допълнителна финансова и военна подкрепа
Коментари Харесай

Шолц с призив към Путин. Ще има ли нови санкции

Западните страни имат намерение да дават спомагателна финансова и военна поддръжка на Украйна, само че не престават да се придържат към позицията, че НАТО не би трябвало да става страна в спора, съобщи немският канцлер Олаф Шолц. " Ненамесата на военни сили на НАТО остава в действие. Всички сме единни в едно - голяма поддръжка за Украйна, само че без присъединяване на НАТО във войната ", съобщи Шолц след телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на Г-7 и Европейски Съюз, съобщи БГНЕС.

Той акцентира, че западните страни са се обединили към решението да „ продължат да поддържат Украйна финансово и военно ".

Възможностите за доставка на оръжия от запасите на Бундесвера за Украйна е съвсем изчерпана, а немските управляващи работят с отбранителните концерни на страната за по-нататъшни доставки, съобщи немският канцлер. " В началото доставихме на Украйна оръжия от нашите ресурси. Тук би трябвало да признаем, че опциите, които имаме, са достигнали своя лимит. Ето за какво сътворяваме специфичен фонд, с цел да може след години на строги икономии армията ни най-сетне да бъде добре въоръжена, и влагаме масирано в качествата на Бундесвера ", съобщи Шолц.

" Помолихме немската отбранителна промишленост да ни каже кои артикули може да достави в близко бъдеще. Украйна е направила своя избор от този лист и ние ще осигурим нужното финансиране ", добави още Шолц.

Според него става дума за противотанкови оръжия, съоръжение за противовъздушна защита, муниции и " това, което може да се употребява в артилерийски дуели ".

Шолц означи, че предходните доставки на Германия са били ръководени от правилото за доставка на оръжия, които могат да бъдат употребявани бързо и дейно от украинската войска, и че тези доставки би трябвало да бъдат координирани с доставките на други страни. Германия и Украйна разискват взаимно листата с оръжия, които могат да бъдат предадени на Киев. След като бъдат контрактувани, доставките ще бъдат неотложно платени от Берлин, съобщи немският канцлер Олаф Шолц.

По време на своето председателство на Г-7 Германия ще работи за това страните от асоциацията да дават желаната от Украйна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро, съобщи немският канцлер. Германският канцлер счита, че глобите имат ясно изразено влияние върху съветската стопанска система.

" Нашите ограничения се отразяват мощно на Русия. Санкциите имат доста, доста явен резултат ", сподели канцлерът. " Всъщност за тази година се предвиждаше мощен напредък на съветската стопанска система ", означи той. Според него специалистите допускат, че той ще спадне с най-малко 8,5%, а инфлацията може да доближи 25%. " Това е злополука за Русия и е директно разследване от настъпателната война против Украйна ", съобщи Шолц.

„ Руският президент Владимир Путин е виновен за военните закононарушения в Украйна, при които към този момент са починали хиляди цивилни “, съобщи немският канцлер. " Нахлуването на Русия в Украйна продължава да бъде жестоко нарушаване на интернационалното право. Убийството на хиляди цивилни жители, както видяхме, е военно закононарушение, за което съветският президент носи отговорност ", съобщи Шолц пред кореспонденти след диалозите със западните водачи по спора.

„ Не може да се разреши на Руската федерация да завоюва в Украйна “, заключи той.

" Заедно с сътрудниците ни от Европейски Съюз и НАТО сме безусловно единни в мнението, че Русия не би трябвало да завоюва тази война ", съобщи Шолц.

Канцлерът се обърна непосредствено към съветския президент Владимир Путин с думите: " Спрете обстрела на украинските градове. Осигурете неотложно преустановяване на огъня и изтеглете бойците си. Спрете тази ужасна война ".

Ембаргото върху доставките на газ от Русия е непреодолимо за доста страни, а за Германия то би било съществено предизвикателство, предизвести Шолц.

Британският министър-председател Борис Джонсън от своя страна е предложил на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да укрепи Украйна, тъй че " всяко ново навлизане на Русия да бъде невероятно ". Джонсън съобщи това в тирада пред Камарата на общините на английския парламент.

" Разговарях с президента Байдън на 12 април и го осведомих за пътуването си до Киев и за това по какъв начин ще засилим поддръжката си за украинския президент Володимир Зеленски. Предложих дълготрайната цел да укрепим и засилим Украйна до степен, в която Русия в никакъв случай повече няма да посмее да нахлуе ", сподели той.

Британският министър-председател съобщи, че съгласно него е мъчно да се реализира дипломатическо решение на обстановката в Украйна.

" Страхувам се, че сега няма елементарен метод да се откри дипломатическо решение или решение посредством договаряния ", уточни ръководителят на държавното управление на Обединеното кралство в тирада пред членовете на Камарата на общините на английския парламент. Джонсън също по този начин изрази мнение, че политическото споразумяване на въпроса би било самобитен " път за отклонение на вниманието " за съветското управление.

Токио ще усили размера на заемите, които ще бъдат предоставени на Киев, от 100 млн. на 300 млн. $, заяви японският министър-председател Фумио Кишида по време на видеоразговора с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на други съюзнически страни. В обръщението си към сътрудниците Кишида съобщи, че подпомагането на украинската стопанска система е " незабавна задача ".

Италия пък съобщи, че съдружниците са подготвени за нови наказания против Русия. Съединените щати и Европейският съюз реализираха " необятен консенсус " по отношение на нуждата от усилване на натиска върху Русия посредством нови наказания, заяви италианското държавно управление.

" Изразено бе цялостно единодушие по отношение на нуждата от оказване на още по-голям напън върху Кремъл, в това число посредством нови наказания, както и от усилване на интернационалната изолираност на Москва ", се споделя в изказването.

Западните водачи също по този начин потвърдиха нуждата от диверсификация на енергийните доставки, с цел да се понижи зависимостта от съветския газ, се споделя в известието.

На диалозите участваха президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, полският президент Анджей Дуда, румънският президент Клаус Йоханис, английският министър-председател Борис Джонсън, италианският министър-председател Марио Драги и японският президент Фумио Кишида, както и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР