Западните компании все още се интересуват от продажбата на инструменти

...
Западните компании все още се интересуват от продажбата на инструменти
Коментари Харесай

Американска компания искала да продава данни от социални мрежи на авторитарни режими

Западните компании към момента се интересуват от продажбата на принадлежности за онлайн наблюдаване на държавни управления, които биха могли елементарно да злоупотребят с тях. The Intercept твърди, че е изминал документ, който допуска, че Circinus , подизпълнител за Министерството на защитата на Съединени американски щати, управителен от Елиът Бройди, възнамерява да продаде принадлежности за наблюдаване на обществените медии на държавните управления, към момента известни с политика за потушаване на свободата на словото, в това число Тунис и ОАЕ.
Инструментите на Circinus събиране данни от платформи като Фейсбук и Twitter в опит да открият и разпознават „особени потребители“, т.е. политически дисиденти. Докато софтуерът употребява единствено обществени данни, евентуално тази информация ще бъде употребена за наказване на критиците, които другояче биха могли да разчитат на известна анонимност.

И за разлика от някои продажби на съмнителни принадлежности, Circinus освен щеше да измие ръцете си на отговорност сега, в който подписа договорка. В оферта за Кипър, подизпълнителят даже популяризира присъединяване на екип, основан в Съединени американски щати, който би скрил потреблението на програмата за наблюдаване от управляващите на Кипър. Ако някой реши да проверява, ще види дейностти, идваща от Щатите.

Не е несъмнено кои от посочените държавни управления са получили презентации, които Circinus е подготвила сред 2016 година и 2017 година Също по този начин не е несъмнено какъв брой от тях са приели предлагането или дали технологията е достигнала до рекламираното ѝ равнище. The New York Times означи през март, че Бройди употребява връзките си с Тръмп, с цел да насочи предложения към държавни клиенти, само че това няма да подсигурява триумф. Компанията реагира на загрижеността на The Intercept, като твърди, че е изпълнявала „строга стратегия за съблюдаване на правилата“ и че се концентрира върху „външни актьори“ като екстремисти и враждебни непознати държавни управления като цели на наблюдението.

Това обаче е единствено ориентираният фокус на компанията, а не това, което е подготвена да направи. Не е несъмнено какво (ако изобщо) може да направи компанията, с цел да спре държавното управление да се насочи към личните си жители, изключително с изречения, които загатват, че ще проследят вътрешни критици, а не насилници извън. Не наподобява да има строги правила против продажбата на принадлежности за наблюдаване на страни със съществени нарушавания в региона на правата на индивида и това единствено по себе си може да е причина за безпокойствие.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР