Западните компании в редица арабски държави започват да усещат последиците

...
Западните компании в редица арабски държави започват да усещат последиците
Коментари Харесай

Арабски страни бойкотират западните вериги заради войната между Израел и Хамас

Западните компании в редица арабски страни стартират да усещат последствията от войната сред Израел и " Хамас ". В Египет, Йордания, Кувейт и Мароко се популяризира вълна на неодобрение от страна на клиентите, които взеха решение да бойкотират някои американски вериги за бързо хранене. Сред засегнатите са МcDonald`s, Starbucks и KFC. Смята се, че някои от фирмите, против които е ориентиран протестът, поддържат Израел, а други от тях са обвързани финансово или имат вложения в страната. Протестите против западните компании се разрастват и в обществените мрежи, където потребителите приканват хората да пазарят от локални производители, оповестява Reuters.
Недоволството ескалира
В Египет, където ограниченията за сигурност са извънредно сурови, хората виждат протеста като опция да изразят позицията си и гласовете им да бъдат чути. " Смятам, че това е най-малкото, което можем да създадем ние като жители, с цел да не бъдат оцапани ръцете ни с кръв ", разяснява пред организацията Рехам Хамед от Кайро.

Поддръжниците на протеста в Йордания предизвикват клиентите на McDonald`s и Starbucks да се хранят другаде, само че митингите не са ориентирани единствено против хранителни компании. В обществените мрежи се появиха видеа, в които израелски бойци употребяват перилни препарати на известни западни марки, които също биват бойкотирани от жителите. " Никой не купува тези марки ", сподели Ахмад ал Заро, касиер в супермаркет в столицата Аман, където хората от ден на ден стартират да купуват локални артикули.

Реклама
Във вторник вечерта в Кувейт заведения на Starbucks, McDonald`s и KFC бяха съвсем празни. В Рабат, столицата на Мароко, чиновник на Starbucks заяви, че броят клиенти е намалял доста. От компанията обаче не са дали точни данни.

През октомври от корпорацията McDonald`s разгласиха публично изказване, в което споделиха, че са " ужасени " от степента на дезинформация. От McDonald`s бяха безапелационни, че не поддържат, нито пък спонсорират която и да било от двете страни в спора и че всевъзможни дейности, показващи противоположното, са били подхванати от техни франчайзи, без да имат утвърждението на компанията. Причина за изказването беше решението на " McDonald`s Израел " да раздаде безвъзмездна храна на израелски бойци. Самех ел Садат, съосновател на TBS Holding и снабдител на McDonald`s и Starbucks в Египет, заяви, че се следи спад от към 50% на търсенето. Франчайзът на McDonald`s в Египет даде обещание 20 млн. египетски лири в помощ на Газа (650 хиляди долара), с което утвърди арабската си принадлежност и съобщи позицията си в спора.

По мотив недоволството Starbucks повториха пред Reuters изказването си от октомври, в което се споделя, че компанията е " неполитическа организация ", и отхвърлиха слуховете, че са предложили каквато и да е помощ на израелската войска.
Реклама Бойкотът се популяризира в страни, където пропалестинската позиция постоянно е била мощна. Протестите обаче са и израз на гнева, който обзе арабския свят, откакто повече от 13 хиляди цивилни станаха жертва на спора.
Предишни протести в Египет не са имали толкоз огромен отзив, в това число тези, водени от палестинското Движение за протест, вложения и наказания (BDS). " Скалата на експанзия против Газа е невиждана, оттова и реакцията на хората, без значение дали по арабските улици, или по света ", споделя Хосам Махмуд, член на BDS.
Отзвукът по света
Бойкотите на компании и недоволството се популяризират и отвън арабския свят. В Малайзия клиентите на McDonald`s са намалели с 20%, в резултат на което от управлението на хранителната верига оповестиха, че ще дарят средства в помощ на Палестина. По рано през ноември турското държавно управление отстрани продуктите на Coca-Cola и Nestle от заведенията за хранене си поради " публичен митинг ", макар че страната не е прекъсвала връзките си с Израел.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР