Западните държави заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, насочени

...
Западните държави заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, насочени
Коментари Харесай

Какво е SWIFT и защо това може би е оръжието, което плаши Русия най-много

Западните страни заплашват Русия с пакет от невиждани наказания, ориентирани към това да възпрат вероятно навлизане на страната в Украйна, само че има една съответна мярка, която наподобява всява боязън в сърцето на Кремъл – отрязването на страната от международната банкова система.

Щатски законодатели намекнаха в последните седмици, че Русия може да бъде отстранена от SWIFT - мрежа с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по света.

Високопоставени съветски законодатели реагираха като обявиха, че доставките на нефт, природен газ и метали за Европа биха спрели, в случай че това се случи.
"Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получаваме валута, само че купувачите, измежду които преди всичко са европейски страни, няма да получават нашите артикули — нефт, природен газ, метали и други значими съставни елементи, " съобщи пред организация ТАСС Николай Журавльов, ръководител на горната камара на съветския парламент.

Какво е SWIFT?

Обществото за международна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT) e учредено през 1973 година, с цел да размени телекса и сега се употребява от над 11 000 финансови институции за изпращането на сигурни известия и платежни нареждания. Без световно призната опция тази мрежа е от значително значение за световните финанси.

Отстраняването на Русия от SWIFT би направило съвсем невероятно за финансовите институции да изпращат пари към или от страната, което ще съставлява неочакван потрес за съветските компании и техните задгранични клиенти, най-много купувачи на нефт и естествен, деноминирани в щатски долари, написа CNN Business.

"Отстраняването на страната ще прекъсне всички интернационалните преводи, ще провокира волатилност при локалната валута и голям отлив на капитали, " написа в собствен отчет през предходната година Мария Шагина от Финландския институт по интернационалните връзки. Изключването на Русия от SWIFT ще докара до стесняване на стопанската система на страната с 5%, пресмята през 2014 година някогашният финансов министър Алексей Кудрин.

SWIFT е основана в Белгия и се ръководи от ръб, който включва 25 индивида, измежду които и Еди Астанин, ръководител на управителния съвет на съветския Национален клирингов център. SWIFT, която разказва себе си като "неутрална ", е записана по белгийското законодателство и би трябвало да се придържа към регулациите на Европейски Съюз.

Какво ще се случи, в случай че Русия бъде отстранена?

Това няма да е първото премахване на страна от SWIFT.

SWIFT изключи иранските банки през 2012 година, откакто те бяха глобени от Европейски Съюз поради нуклеарната стратегия на страната. Иран е изгубила близо половината от приходите си от експорт на нефт и 30% от външната си търговия след отстраняването, съгласно Шагина.

" SWIFT е безпристрастен световен кооператив, основан и ръководен за груповата изгода на своята общественост, " споделиха в свое изказване от организацията тази седмица. "Всяко решение за налагане на наказания на страни или самостоятелни икономически субекти зависи само от способените държавни органи и от съответните законодатели, " се споделя още в известието.

Не е ясно какъв брой огромна е поддръжката измежду съдружниците на Съединени американски щати за предприемането на сходни дейности по отношение на Русия. Съединени американски щати и Германия могат да изгубят най-вече, в случай че Русия бъде отстранена, тъй като техните банки употребяват най-често SWIFT, с цел да работят с съветски банки, съгласно Шагина.

Европейският съюз е подготвен да отговори на съветска инвазия в Украйна с "всеобхватни наказания, които са невиждани до момента, " съобщи датския външен министър Йепе Кофод. Върховният представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел разгласи във вторник, че глобите би трябвало да бъдат "най-важният лост за въздействие, с които Западът, или най-малко Европейски Съюз, разполага. "

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи пред Народното събрание тази седмица, че неговото държавно управление разисква със Съединени американски щати вероятността за налагане на възбрана на Русия за достъп до SWIFT.

"Няма подозрение, че това би било едно доста мощно оръжие против Русия. Опасявам се обаче, че то в действителност може да употребявано единствено благодарение на Съединени американски щати. Водим диалози по този въпрос, " съобщи Джонсън.

Ответните ограничения на Русия

В последните години Русия предприе стъпки за намаляване на удара, в случай че бъде изключена от SWIFT.

Москва сътвори лична система за разплащания - SPFS, откакто Западът й наложи наказания през 2014 година след анексирането на Крим по-рано през същата година. SPFS сега има към 400 консуматори, съгласно Централната банка на Русия. 20% от локалните банкови прехвърляния сега минават през SPFS, съгласно Шагина, само че мащабите са лимитирани.

Прохождащата Китайска интернационална разплащателна система (CIPS), може да се окаже друга опция на SWIFT. Москва може да се наложи да прибегне и до потреблението на криптовалути.

Това обаче не са привлекателни други възможности.

"SWIFT е европейска компания, асоциация от доста участващи страни. За да се вземе решение за изключване, е належащо да има такова от всички участващи страни. Решение от страна на Англия и Съединени американски щати несъмнено не е задоволително, " съобщи Журавльов пред ТАСС.

"Не съм сигурен, че други страни, изключително тези, които имат огромен на търговията с Русия, ще поддържат отстраняването, " добави той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР