Западни политици и дипломати призоваха за спиране на ескалацията на

...
Западни политици и дипломати призоваха за спиране на ескалацията на
Коментари Харесай

ЕС осъди репресиите срещу протестиращите в Грузия

Западни политици и дипломати приканиха за прекъсване на ескалацията на насилието в Грузия.


През нощта силите за сигурност използваха водно оръдие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени патрони, с цел да разпилян кротичък митинг против законопроект за " задграничното въздействие ", заяви „ Гардиън “.

Европейски Съюз, който даде на Грузия статут на претендент за участие в Европейски Съюз, " остро осъди " насилието и прикани държавното управление да зачита правото на мирни събрания. " Използването на мощ за потушаването му е недопустимо ", съобщи топ дипломатът на блока Жозеп Борел в Х.

Полицията задържа 63 протестиращи в столицата Тбилиси, а шестима служители на реда бяха ранени, заяви вътрешното министерство на страната.

Властите внезапно ускориха репресиите си против триседмичното протестно придвижване.

Европейски Съюз и Съединени американски щати, дружно с опозиционните партии в Грузия, разкритикуваха законопроекта, който задължава неправителствените организации, групите за отбрана на гражданските права и медиите да се записват като " задгранични сътрудници ", в случай че повече от 20% от финансирането им идва от чужбина. Те настояват, че той е властнически и въодушевен от Русия.

Протестът на 30 април продължи и след среднощ, като към 2000 души блокираха придвижването пред Народното събрание по основния бул. на Тбилиси и други основни пътища.

Няколко публицисти и опозиционни политици също бяха нападнати. Леван Хабеишвили, водач на главната опозиционна партия в Грузия - Единното национално придвижване на хвърления в пандиза някогашен президент Михаил Саакашвили, беше жертва на нечовечен побой.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, който е съпротива на държавното управление, само че чиито пълномощия са най-вече церемониални, прикани министъра на вътрешните работи да спре насилието, като назова репресиите " изцяло неоправдани, непровокирани и непропорционални ".

Омбудсманът по правата на индивида в Грузия Леван Йоселиани прикани за следствие на потреблението на " непропорционална мощ " против протестиращите и публицистите.

Министерството на вътрешните работи упорства, че полицията се е намесила едвам откакто митингът е прераснал в принуждение.

Законопроектът ускори напрежението в поляризираната южнокавказка страна, противопоставяйки ръководещата партия " Грузинска фантазия " на протестното придвижване, водено най-вече от младежи, подкрепяно от опозиционни групи, гражданското общество, известни персони и президента.

Парламентарният спор по законопроекта, който се нуждае от три четения и президентски автограф, с цел да стане закон, продължи на 1 май. Очаква се Зурабишвили да наложи несъгласие, само че " Грузинска фантазия " и нейните съдружници разполагат с задоволително места, с цел да го преодолеят.

Грузия, която загуби къса война с Русия през 2008 година, от дълго време се стреми да задълбочи връзките си със Запада и през декември получи статут на кандидат-член на Европейски Съюз, само че съгласно критиците " Грузинска фантазия " се пробва да насочи някогашната руска република по-близо до Русия.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи, че законопроектът - сходен на закон, употребен за угнетяване на инакомислието в Русия - " не подхожда на кандидатурата на Грузия за участие в Европейски Съюз " и ще я " отдалечи от Европейски Съюз, а не ще я приближи ".

Ръководителят на договарянията за разширение на Европейски Съюз Герт Ян Купман трябваше да посети Грузия през днешния ден на фона на възходящата угриженост в столиците на Европейски Съюз, че популистката ръководеща партия интензивно се пробва да подкопае напредъка на страната към присъединение.

Германският народен представител от Зелените Виола декор Крамон прикани в X за " съответни последствия ", в това число лишаване на статута на претендент за участие в Европейски Съюз, прекъсване на финансирането от Европейски Съюз на планове за развиване и възбрана за пътешестване на депутатите, които гласоподават в поддръжка на законопроекта.

Петер Фишер, немският дипломат в Грузия, съобщи, че насилието и нанасянето на телесни повреди би трябвало да спрат. " Това в никакъв случай не е решение ", написа той в X, като добави, че Германия и Европейски Съюз " наблюдават и правят оценка тези събития от близко ".

Джим О " Брайън, помощник-секретар на Държавния департамент на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси, заяви, че е провел " значим диалог " с грузинските депутати по отношение на " нашата мощна угриженост във връзка с музи от Кремъл проектозакон за " външно въздействие " и неговото негативно влияние върху европейските желания на Грузия ".

Председателят на " Грузинска фантазия ", милиардерът Бидзина Иванишвили, съобщи на проправителствен протест тази седмица, че законопроектът е нужен, тъй като " непрозрачното финансиране на неправителствени организации е главният инструмент за назначение на грузинско държавно управление от чужбина ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР