Западът обещава мащабни санкции срещу Москва в отговор на руската

...
Западът обещава мащабни санкции срещу Москва в отговор на руската
Коментари Харесай

Как западните петролни компании помагат на Русия?

Западът дава обещание огромни наказания против Москва в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че европейските наказания ще бъдат ориентирани към военния комплекс, стопанската система и енергетиката на Русия, а решението на Германия тази седмица да спре узаконяването на газопровода Северен поток 2, построен от съветския колос Газпром, демонстрира, че големият нефтен и газов бранш няма да остане непокътнат.

Но всяко деяние, което визира енергийните ползи на Русия, ще подчертае ролята на някои от най-големите играчи на Запада, които са генерирали милиарди долари за съветската страна и са измежду водещите задгранични вложители в страната.

CNN обобщава по какъв начин ExxonMobil, BP и Shell оказват помощ за поддържането на подвластната от петрола стопанска система на Русия.

ExxonMobil

Американският петролен колос има повече от 1000 чиновници в Русия и развива активност в страната от над 25 години.

Дъщерното ѝ сдружение Exxon Neftegas Limited има 30% дял в Сахалин-1 - голям план за петрол и природен газ, ситуиран край остров Сахалин в съветския Далечен изток. То ръководи плана от 1995 година от името на консорциум, който включва японски и индийски сътрудници, както и два филиала на най-голямата съветска петролна компания Роснефт.

За ENL работят повече от 700 съветски жители в пет съществени обекта и индустриални места. ExxonMobil също има офиси в Москва и Санкт Петербург.

От стартирането си Сахалин-1 генерира над 18.3 милиарда $ заплащания към съветските федерални и районни държавни управления.

Русия обаче не е толкоз значима за ExxonMobil, колкото беше преди. Компанията си партнираше с Роснефт за осъществяване на проучвателни и проучвателен действия в Русия, само че се отдръпна от тези взаимни предприятия след глобите, наложени от Съединените щати и Европа след анексирането на Крим от Русия през 2014 година

Тя оцени съветските си активи на 4 милиарда $ в годишния си финансов доклад, оповестен по-рано тази седмица. Това съставлява по-малко от 2% от активите на компанията, свързани с изкопаемите горива.

BP

На своята интернет страница BP се афишира за "един от най-големите задгранични вложители в Русия ".

Тази инвестиция е значително под формата на стратегическо партньорство с Роснефт, в която английската компания има 19.75% дял. BP номинира двама шефове в борда на Роснефт - основният изпълнителен шеф на BP Бърнард Луни и някогашният основен изпълнителен шеф Боб Дъдли. Руското държавно управление е най-големият акционер на Роснефт.

Чрез три взаимни предприятия с Роснефт BP има 20% дял от петролния план Таас-Юрях в Източен Сибир. Британската петролния компания приключи договорката за придобиване на този дял през 2015 година, а производството от плана се очакваше да доближи 100 000 барела дневно предходната година.

BP също по този начин има 49% от Yermak Neftegaz, основана през 2016 година, която прави сондажи върху обща повърхност от към 260 000 квадратни километра в басейните на Западен Сибир и Енисей-Хатанга.

Третото смесено сдружение обгръща плана Харампур, в който BP има 49% дял. Това е създадено петролно находище, само че BP и Роснефт възнамеряват да разработят плана и за рандеман на газ. BP твърди, че има капацитет за удвояване на цялостното си произвеждане на съветска територия.

Shell

Най-големият ангажимент на основаната в Обединеното кралство компания, обвързван с Русия, е планът Сахалин-2. Компанията го разказва като един от най-големите интегрирани планове за петрол и газ в света. Shell има 27.5% дял в предприятието, което се управлява от Газпром. Сред вложителите са още Mitsui и Mitsubishi от Япония.

Проектът включва три офшорни платформи, оборудване за преправка на сушата, 300 километра офшорни тръбопроводи и 1600 километра сухопътни тръбопроводи, терминал за експорт на нефт и цех за полутечен природен газ.

Shell споделя, че Сахалин-2 доставя към 4% от настоящия международен пазар на LNG. Япония, Южна Корея и Китай са главните клиенти за експорт на нефт и LNG.

Говорител на Shell сподели, че следи обстановката в Украйна от близко, само че отхвърли да разяснява вложенията на компанията в Русия. BP и ExxonMobil до този миг не са оповестили публично какво е мнението им за войната в някогашната руска република.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР