Западът не реагира адекватно на отслабването на демокрацията в Сърбия.

...
Западът не реагира адекватно на отслабването на демокрацията в Сърбия.
Коментари Харесай

Грег Делауи: Нарастващият сръбски авторитаризъм е най-голямата заплаха за Западните Балкани

Западът не реагира съответно на отслабването на демокрацията в Сърбия. Нарастващият авторитаризъм в Белград и отслабването на демокрацията и свободата на печата съставляват най-голямата опасност за Западните Балкани сега. Това съобщи някогашният дипломат на Съединените американски щати в Косово (2015 г.–2018 г.), Грег Делауи, в изявление за американската новинарска мрежа " Гласът на Америка ".


" Изглежда, че предлагаме неверни тласъци. Може би това е резултат от съсредоточаването в близко бъдеще върху спора сред Русия и Украйна. Ясно е, че през последните години Сърбия пренебрегва Запада. И явно групово не сме реагирали вярно ".

Бившият американски дипломат с 35-годишен опит сподели, че в случай че държавното управление на Косово желае да усъвършенства влошените си връзки с проведената интернационална общественост, то би трябвало да се насочи към основаването на Асоциация на общините със сръбско болшинство, само че постоянно в сходство с Конституцията.

" Изходът от тази обстановка е да се върнем към това, което Косово искаше да бъде първоначално - мултиетническа народна власт в Западните Балкани... Да намерим способи да се придвижим към такова бъдеще, с по-добро консолидиране на косовските сърби и другите малцинства в страната ", заключи Делауи.

Връзката сред Съединени американски щати и Косово

Малко евентуално е " невероятната връзка " сред Косово и Съединени американски щати, основана по време на последната война на Балканите, да бъде прекратена, счита някогашният дипломат.

Той обаче акцентира, че не могат да бъдат скрити пукнатините и компликациите, които съществуват сега в връзките сред двете страни и които са се основали, заради това че косовският министър председател Албин Курти не се е вслушал във връзка с събитията в северната част на страната, обитаема с етнически сърби.

" Надявам се, че тези компликации са единствено краткотрайни и че в близко бъдеще ще се върнем към предходните си връзки. Мисля, че най-важното различие сред Косово и Съединените щати е обвързвано с изборите за кметове в четирите общини в северната част на Косово... ", съобщи Делауи.

Посланикът, който изпълняваше длъжността в Косово в интервала 2015-2018 година, акцентира, че по-голямата част от виновността за случилото се би трябвало да бъде поета от Сърбия, само че Косово би могло да бъде по-склонно да се вслушва в препоръките на Запада, разяснявайки събитията, довели до насилственото изостряне на обстановката в северната част на територията на Косово.

" В същото време считам, че Косово би имало по-добри връзки със Съединени американски щати и европейците, в случай че постави повече старания да интегрира косовските сърби в обществото и извърши отговорностите си за основаване на Асоциация на общините със сръбско болшинство ", съобщи някогашният американски посланик. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР