Западът и преди всичко НАТО, начело със САЩ, се опасяват

...
Западът и преди всичко НАТО, начело със САЩ, се опасяват
Коментари Харесай

Руско издание: В САЩ разработиха план за сдържане на Москва в Черно море

Западът и на първо място НАТО, отпред със Съединени американски щати, се притесняват от усилването на Русия в Черно море. Повишението внимание към района се изяснява с това, че Вашингтон смята точно Черно море за основното поле на борбата сред Русия и Запада за бъдещето на Европа. Конфликтите в акваторията му назряваха дълго преди присъединението на Крим към Русия през 2014 година. След това присъединение, което на Запад смятат за „ анексия “, борбата излезе на повърхността, написа електронното издание на съветското списание „ Експерт “, представено от организация " Фокус ".
Аналитическият център RAND Corporation при държавното управление на Съединени американски щати приготви проучване, чиято цел е да опита да създаде тактика за въздържане на Русия в Черноморския район, който в Кремъл считат и за ефикасен плацдарм за разпространение на съветското въздействие в източната част на Средиземно море. Авторите на проучването не крият паниката си от очевидното усилване на Черноморския флот на Русия и войските на Южния боен окръг. Според Rand Corporation следствие от това усилване са четирите пъти, в които Русия е употребила военна мощ в този район през последните 10 години. Съединени американски щати имат вяра, че Москва се стреми да трансформира Черно и Азовско море във вътрешни съветски морета с помощта освен на военна мощ, само че и на всички други средства и принадлежности, подобаващи за това: осведомителни, стопански, енергийни и секрети. В същото време, съгласно анализаторите на Rand, Русия се стреми да реализира същата независимост на деяние в Черно и Азовско море, с каквато се употребява в Каспийско море.
Сега, с паника означават създателите на проучването, черноморските и западните страни, по редица аргументи, основните от които са в сериозните разлики сред тези страни, мъчно създават обща тактика за отбрана на своите ползи и за опълчване на разпространяването и усилването на съветското въздействие в Черно море.
Според аналитичният център, в това отношение Москва има преимущество, тъй като има съответен проект за деяние в района. Русия варира ловки тактиките за отбрана на своите ползи в страните от района според от съответната конюнктура в тази или онази страна. Главната цел е тази страна да бъде направена открита за икономическото и политическото въздействие на Русия.
Авторите на проучването смятат, че Западът би трябвало да употребява както военни, по този начин и други средства за битка с Русия в Черноморския район. В „ други “ влизат поддръжка за развиването на стопанските системи на черноморските страни и помощ в реализацията на инфраструктурни планове. Що се касае до военните средства на битка, това е разполагането в Румъния и България на модерни средства за противовъздушна защита (ПВО) и брегови ракетни системи, активизация и уголемение на ученията на НАТО в Черно море, помощ за развиването на въоръжените сили на Украйна и Грузия, с цел да могат те да се опълчват на „ експанзията “ на Русия.
Трябва да се признае на анализаторите от Rand: Те са уверени, че няма военно решение на проблемите в района. Това значи, че Западът, съгласно тях, би трябвало да се стреми да увеличи успеваемостта на битката с Русия за сърцата и настроенията на народите, живеещи по крайбрежията на Черно море. Освен чистата стопанска система, това ще зависи също от координацията на дейностите на Запада в битката с киберзаплахите от страна на Русия, както и в хибридните закани, се споделя в отчета.
През пролетта на 2019 година НАТО съгласува дейности в поддръжка на Украйна и Грузия в Черно море. Става въпрос за учения, продан на информация и свободно влизане в черноморските им пристанища.
„ При това във Вашингтон и Брюксел, както се случва постоянно в последните години, не помниха за дадените на Москва гаранции от западните водачи. Москва, от своя страна, предизвестява, че няма желание да седи и да гледа и ще реагира огледално на нападателните дейности на НАТО в района “, заключва „ Експерт “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР