Занзибар се превърна в топ дестинация по време на ковид

...
Занзибар се превърна в топ дестинация по време на ковид
Коментари Харесай

Наша репортерка се завърна от Занзибар и разказа

Занзибар се трансформира в топ дестинация по време на коронавирус пандемията. Причината – никакви ограничаващи ограничения и без условие за PCR тест при идване на острова. Репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева споделя от първо лице разказите на локалните за острова и опасяват ли се те от COVID-19.

Президентът на Танзания Магуфули беше един от най-големите скептици във връзка с COVID-19 и персонално оспори първите позитивни резултати в страната през март 2020 година Малко по-късно призна,че са победили ковид и стопираха да дават данни за инфектираните и умрелите пред Световната здравна организация.

Ограничителни ограничения не се вкараха и по този начин хиляди туристи от целия свят, включително и българи, избраха да почиват на Занзибар. " Имаме по 8 огромни самолета дневно, които кацат тук. Във всеки аероплан има по 300 души. Представете си какъв брой хора идват в Занзибар. Ние сме щастливи от това ", споделя екскурзоводът Николас.

Той упражнява специалността на острова повече от 9 години. Казва, че туристите сами виждат - на Занзибар няма ковид и хората са спокойни.

" Коронавирусът е международно злополучие. Когато приказваме за Занзибар, и за Танзания като цяло, ние не бяхме толкоз наранени като другите страни, не въведохме и локдаун, имахме доста малко случаи. Бързо приключихме с този проблем и по тази причина хората започнаха да идват тук ", добави той. По думите му хората слушат и четат доста за ковид, само че когато отидат в Занзибар виждат, че всичко е наред.

" Някои носят маски, само че не е наложително. Местните си работят както нормално. Училищата са отворени, всичко е отворено. Щастливи сме. Нямаме никакви терзания от ковид. Молим се, молим се и за другите народи тази пандемия да завърши ", сподели още Николас.

Патрик е от Танзания, само че през туристическия сезон идва в Занзибар, с цел да продава сувенири.

" Няма ковид тук. Президентът не умря от него, той имаше болно сърце. Самите доктори в Дар ес Салам споделиха, че не е болен от ковид. Почина от сърдечно заболяване ", съобщи Патрик. В Танзания е разгласен 14-дневен печал поради гибелта на президента Магуфули. А източноафриканската страна се снабди за първи път в историята с жена президент.

Под мощното слънце и 200 години преди Ковид-19 обаче полуавтономната част на Танзания е била център за търговия с плебеи. Те са били затваряни в дребни килии подземен, преди да бъдат продадени. Вериги прикрепени към каменни стени към момента могат да се видят в остарялата част на Занзибар – Каменния град. Според учените 75 на 100 от робите са умирали още преди да стигнат до пазара.

Освен плебеи, по локалните пазари се срещали още две неща – слонова кост и подправки. Когато търговията с плебеи е прекъсната през 1909 година, търговията с подправки продължава да процъфтява, което носи на Занзибар името – Островът на подправките. През 19 век 90% от карамфила в света е идвал от Занзибар. А плантациите на острова в този момент са и част от обиколките на туристите. В една от тях ни развежда Халфа.

" В Занзибар имаме мощна куркума, мощен джинджифил и мощен пипер, които не могат да се сравнят с някои други по света ", споделя той.

А кардамонът – принцът на подправките, както го назовават локалните, като се изключи че оказва помощ за храносмилането, усъвършенства и усета на ястията. " Ако желаете да усетите същинския усет на храната или кафето сложете кардамон. Той укрепва усета ", добави Халфа.

Халфа ни показва и друго забавно растение с локалното наименование фу-фу. То подтиква секрецията на тялото и също така се употребява като отрова за плъхове.

То е кралят на дърветата. Семената му провокират голяма жадност. Когато плъховете го изядат умират от обезводняване. В случай, че намерят вода, умират от препиване ", споделя още той.

Местните пък дъвчат листата от карамфил, с цел да избелят зъбите си.

Така наречения Затворнически остров, който е дом на 200-годишни костенурки с тегло до 250 кг., е друга забележителност посещаван от туристите. В резервата Йозани пък могат да се видят разнообразни ендемични типове маймуни и мангови гори.

Ако сте подготвени да се влюбите в острова поради красивите плажове и кристалната тюркоазена вода, би трябвало да бъдете подготвени да станете очевидци и на другото лице на Занзибар, разкриваща бедността на популацията, мизерията, дребни къщи с ламаринени покриви, обградени от бананови дървета и кокосови палми. И деца, изминаващи километри пешком, с цел да стигнат до учебно заведение без прозорци и порти. Хората въпреки всичко са усмихнати. А всеки един от тях се надява да срещне екскурзиант, с цел да получи мечтания $. Всичко това демонстрира същинската Африка, отвън туристическата обиколка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР