Замразяване на минималната работна заплата въпреки рекордната инфлация в страната

...
Замразяване на минималната работна заплата въпреки рекордната инфлация в страната
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Замразяване на минималната работна заплата

Замразяване на минималната работна заплата макар рекордната инфлация в страната и приблизително към 12% растеж на пенсиите от юли идната година планува планът на държавния бюджет.

Утре депутатите ще изслушат финансовия министър по тематиката.

Пенсиите ще се индексират по швейцарското предписание. Това значи, че минималната ще стане 523,04 лв.. В момента тя е 467, оповестява Нова телевизия.

Заради това покачване ще има и качване на междинната пенсия, която ще стане 792,51 лв.. Максималната остава 3400 лв..

В ДОО са планувани малко промени. Минималната заплата остава 710 лв.. При безработица ще се поставят 18 лв. дневно. Втората година от майчинството остава 710 лв..

Някои от партиите са подготвени със свои оферти за промени в тази финансова рамка. Българска социалистическа партия оферират да се дават по 7 минимални работни заплати помощ за второ и трето дете. А също и да се поддържат учениците във втори, трети и четвърти клас.

Основният спор сред седемте партии се обрисува към Бюджет 2023. Още на равнище план на служебното държавно управление, обединенията в Народното събрание са на радикално разнообразни отзиви. От „ Демократична България ” упорстват да се поправя заложеният недостиг в размер на 6,6%.

„ Това е голям недостиг, който ще сложи под въпрос стабилността на обществените финанси. А с цел да се заплащат пенсии, заплати в бюджетната сфера, дефицитът би трябвало да бъде към 3% ”, съобщи Мартин Димитров, „ Демократична България ”.

Критики среща и желанието да се замрази минималната работна заплата на сегашните 710 лв..

„ Да оставим на 710 лв. сега при тази инфлация е неуместно. Това, което предлагаме, е 50% от междинната работна заплата – 850 лв.. Това е 20% нарастване по отношение на 710 лв. ”, изясни Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме промяната ”

Но точно обществените разноски през последната година станаха мотив за офанзива от ГЕРБ към Политическа партия.

„ По времето на ръководствата на ГЕРБ бяхме стигнали до миг, в който от бюджета се отделяха към 30% за погашение на пенсии. Сега отиде този % към 60%. И това го направи тъкмо Асен Василев ”, съобщи Даниел Митов от ГЕРБ.

На по-крайна позиция по отношение на финансовата рамка са Движение за права и свободи. Те считат, че е по-добре въобще да не се приема бюджет, в случай че няма ръководещо болшинство.

„ Без образуване на устойчиво болшинство, което да поеме отговорност, не би трябвало да одобряваме бюджета, тъй като ще създадем неточност. Още повече ще подкопаем финансовата непоклатимост по популистки аргументи ”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

От „ Възраждане ” също не са оптимисти за Бюджет 2023. Костадин Костадинов упорства да се образува контактна група за приемането на еврото, както и референдум.

„ Истината е, че от всички тези техни личностни несъгласия и противоборства страда българския народен интерес. Честно казано съм песимистичен към бюджета в сегашния миг, само че нашите експерти занапред ще го преглеждат ”, съобщи Костадин Костадинов, ръководител на „ Възраждане ”.

Твърдо за приемане на нов бюджет остават от левицата.

„ Инфлацията желае таван на цените на енергоносители, обезщетения за консуматори, не на последно място, следващата година в случай че няма работещ парламент да приемем законодателни промени, битовите консуматори излизат на  свободния пазар и ще заплащат над 5 пъти по-скъп ток ”, сподели Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

Очаква се тази седмица бюджетът на служебния кабинет да бъде разискван на Тристранния съвет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР